APIA a început de astăzi plățile pentru subvenția așteptată de fermieri!

3 min read
APIA a început de astăzi plățile pentru subvenția așteptată de fermieri!

Roxana Dobre
– 8 octombrie 2021 16:57
Termen APIA pentru fermieri! Producătorii agricoli care vor să încaseze plata majorată recent de 2.210 euro trebuie să ducă o serie de documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anunță șeful instituției, Adrian Pintea.”Fermierii care au depus cererea pentru producția de legume în spații protejate pentru anul 2021 trebuie să prezinte la APIA documentele de livrare a mărfii, în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Înainte funcționarii agenției vor face verificări în ferme”, a spus Adrian Pintea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.Anterior, un funcționar din cadrul Primăriei Comunei Grădinari, Olt a anunțat că din data de 11 octombrie, fermierii care au optat pentru sprijinul legume în spații protejate, pot merge la sediul APIA Olt pentru a depune notificările în vederea controlului pe teren. ”Atașat notificării, fermierul trebuie să depună o copie de pe cartea de identitate și să lase un număr de telefon”, a spus acesta în mediul online.Sprijinul pentru cultivarea legumelor va veni numai pentru tomatele și celelalte legume eligibile care se comercializează după data de 1 noiembrie. Vorbim, astfel, de tomate din ciclul al doilea de cultură, de roșii de toamnă/iarnă. Ajutorul de minimis pentru legume este introdus din acest an pentru mai multe culturi cultivate în spații protejate – solarii și sere. Schema de desfășoară la nivel național, în toate județele, pentru următoarele culturi eligibile:
a) ardei gras și/sau ardei lung;
b) castraveți
c) tomate;
d) vinete.Campania de depunere a cerilor s-a încheiat la 20 iulie 2021,fiind depuse conform APIA un număr de 14.239 cereri pentru o suprafață solicitată de 1532,28 hectare.  Valorificarea producției se va efectua în  perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.În urma controalelor pe teren realizate, datele se introduc în sistemul informatic al APIA și în funcție de datele operate și verificate în aplicația informatică, sistemul calculează automat pentru fiecare beneficiar:-suma la care are dreptul solicitantul având în vedere ajutoarele de minimis încasate;
-suma cuvenită, cu respectarea principalelor condițiilor prevăzute de legislația în vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis.Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.210 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020. Inițial valoarea anunțată a fost de 2.000 euro dar suma a fost suplimentată cu 210 euro/cultură conform unei hotărâri  pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.Mărirea subvenției a fost anunțată de minsitrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.
 » mai multe pe www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.