Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

3 min read
Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

Există un ABC în orice. Sintagma marchează un nou început, noi cunoștințe ce urmează a fi asimilate, alte și alte curiozități ce au scop educațional, lucruri pe care încă nu le știm, dar de care ne vom îndrăgosti la un moment dat. 
Așa cum am discutat în articolele publicate anterior, azi petrecem mai mult timp învățând despre finanțe – atât noi, adulții, cât și copiii. Suntem mai avizi după informații financiare, cum să economisim, cum să investim, cum facem un buget etc.
Alfabetizarea financiară sau, mai bine zis, începutul acesteia, se pregătește tot cu “ABC”.  Eficiența unui program este dovedită de cunoașterea termenilor, a definițiilor, a “uneltelor” pe care le vom folosi. 
Ne bucurăm să împărtășim ceea ce considerăm că întregește un curriculum de alfabetizare financiară – un mic dicționar de termeni financiari, dedicat tuturor, de la mic la mare. 
Așadar, iată zece termeni financiari definiți simplu, pe înțelesul tuturor, dar mai ales pentru cei mai mici dintre noi: 
1. Salariu
Un câștig în bani, plătit în mod regulat, lunar sau bilunar, pentru munca pe care o desfășoară o persoană. Cuvântul salariu provine din limba latină și înseamnă “o indemnizație acordată soldaților pentru a cumpăra sare”. În trecut, sarea era adesea costisitoare și greu de obținut. 
2. Economii
A economisi însemnă să îți pui banii deoparte, pentru a-i cheltui mai târziu. Destinația acestora este de cele mai multe ori planificată și poate asigura achiziția unor bunuri importante, vacanțe, gadget-uri, intervenții medicale etc.  De regulă, oamenii își pun economiile într-un cont bancar, pentru a-i păstra în siguranță și pentru a obține chiar și o dobândă la suma depusă. 
3. Buget
Bugetul reprezintă urmărirea cheltuielilor și veniturilor pe o lună sau o perioadă mai mare. Bugetul presupune obiective financiare pe termen lung și scurt, ajustarea anumitor cheltuieli și monitorizare continuă. Găsești aici câteva idei istețe despre cum se face un buget. 
4. Dobânda 
Dobânda este o taxă plătită pentru un împrumut în bani sau alte active. Dobânda se adaugă la suma împrumutată, sub forma de procent lunar sau anual, uneori chiar și zilnic, ca în cazul IFN-urilor, pentru un interval de timp. 
Iată un exemplu simplu de calcul al dobânzii unui credit:  Suma împrumutată: 2.000 lei Perioada împrumutului: 1 an  Dobânda: 8.69% pe an Total de rambursat: 2.295,39 lei Total dobândă din suma totală rambursată: 295.39 lei 
5. Cheltuieli 
Cheltuielile sunt plăți pe care oamenii le fac pentru bunuri și servicii. Cheltuielile pot fi personale, familiale sau cheltuieli ale unei firme. Cheltuim aproape zilnic pentru mâncare, facturi, transport, pasiuni, cărți etc. 
6. Reduceri 
Reducerile sunt atunci când niște produse (casă, mașina, joc video) sau bunuri și servicii au valoare mai mică față de prețul inițial. Reducerile pot ajunge chiar și până la 90% din valoarea inițială. Unele dintre cele mai mari reduceri din an se aplică de Black Friday – eveniment împrumutat din Statele Unite, când marile magazine se întrec în a oferi discounturi generoase. 

 » sursa: www.didactic.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.