Importuri masive de mere/ Producătorii locali se plâng că nu fac faţă concurenţei. Dan Tanasă solicită Ministerului Agriculturii să se implice

2 min read

România a ajuns să importe inclusiv mere, deși producţia de mere din țară a crescut cu 18%. Producătorii locali se plâng că, fără sprijin din partea statului, nu fac faţă concurenţei. Dan Tanasă solicită Ministerului Agriculturii să se implice și să adopte măsuri pentru a susține producția de mere românești.

În plin sezon de cules al livezilor, pieţele şi magazinele sunt pline cu mere din import. Numai în ultimii trei ani şi jumătate, România a adus din străinătate mere de peste 180 de milioane de euro. Cele mai mari cantităţi vin din Polonia. Între timp, producătorii locali reclamă că nu fac faţă concurenţei pentru că statul nu îi sprijină suficient.

         Anul trecut, spre exemplu, România a importat peste 100 de mii de tone de mere, în timp ce producţia locală a fost de aproximativ 600 de mii de tone. Reprezentaţii hipermarketurilor susţin că încurajează vânzarea fructelor româneşti. Dar reclamă că au probleme în relaţia cu unii producători locali. Din acest motiv, pentru a nu avea rafturile goale, preferă să aducă mere din alte ţări. Reprezentaţii pomicultorilor reclamă că accesul în hipermarketuri este dificil dar şi că nu pot concura cu fermieri din ţări precum Polonia.

         În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Conform statisticilor europene, România se află şi în primii cinci cultivatori de meri în funcţie de suprafaţa livezilor. Deși potențialul este extrem de mare, chiar și pentru export, din păcate constatăm că piața internă este inundată cu produse din import. O cauză este reprezentată de lipsa depozitelor pentru agricultori, astfel că o cantitate considerabilă din producție nu este valorificată.

         În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile pe care Ministerul Agriculturii le va adopta pentru a susține producția de mere românești?
  2. Cum veți ajuta producătorul român să aibă acces la piața de desfacere din România dar și la oportunități de desfacere în extern?
  3. Câte depozite pentru fructe sunt funcționale în prezent în România și ce planuri există pentru construirea sau extinderea acestora de către stat?
  4. Cum veți susține merele românești prin intermediul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” SA?
  5. Dacă Ministerul Agriculturii are în vedere facilitarea importurilor din Republica Moldova în favoarea altor state mai îndepărtate, având în vedere situația dificilă cauzată de războiul din Ucraina și nevoia firească de apropiere a României față de frații de peste Prut prin acțiuni concrete, nu doar declarații sterile?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.