Axinia (AUR), întrebare pentru ministrul Mediului: Ce măsuri veți lua față de marii poluatori industriali din municipiul Ploiești?

2 min read

Municipiul Ploiești este unul din cele mai poluate orașe din România, însă autoritățile nu iau atitudine, deși incidența bolilor provocate de poluarea aerului este în creștere. Adrian Axinia, deputat AUR de Prahova, a înaintat o sesizare către ministrul Mediului, Tánczos Barna, pe această temă și a solicitat informații despre măsurile ce vor fi luate față de marii poluatori industriali din municipiul Ploiești.

România este a 5-a țară ca număr de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza poluăriiaerului din cele 28 de state UE. Poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere.

         Particulele în suspensie (PM) sunt particule solide și lichide suspendate în aerul înconjurător, fiind responsabile pentru decesele premature prin atac cerebral, cancer pulmonar și boli cardiovasculare. Există două tipuri de PM: cele grosiere PM10 și cele fine PM2,5. Acestea din urmă sunt nocive pentru sănătate chiar și la concentrații mici în aer deoarece pătrund în plămâni. Media anuală a României în privința concentrațiilor de PM este peste media UE.

         Ploieștiul este unul dintre cele mai poluate locuri din România. În jurul orașului sunt trei mari rafinării, bataluri cu petrol neecologizate, cel mai mare incinerator de deșeuri periculoase din România, iar între blocuri, o fabrică de detergenți și multe alte făbricuțe, surse de poluare.

         Un raport al Institutului Național de Sănătate atrage atenția că incidența bolilor grave e mai mare în acest loc decât în restul țării. Rata de incidență prin leucemie a crescut de 3 ori față de anii precedenți. Poluarea e la cote alarmante dar, de 30 de ani, nu se face nimic.

         Având în vedere problemele grave cu care municipiul Ploiești se confruntă în ceea ce privește poluarea, fiind unul dintre cele mai poluate orașe din țară, vă rog să îmi precizați care sunt măsurile pe care le aveți în vedere față de marii poluatori industriali din municipiul Ploiești?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.