Calendarul zilei 1 martie: 167 de ani de la nașterea lui Peneș Curcanul, eroul din Vaslui care a luptat în PATRU războaie pentru România

2 min read
Calendarul zilei 1 martie: 167 de ani de la nașterea lui Peneș Curcanul, eroul din Vaslui care a luptat în PATRU războaie pentru România

Ziua de 1 martie este asociată în mentalul colectiv românesc cu Mărțișorul și începutul Primăverii, dar această zi ar trebui să ne amintească de ceva și mai important: pe 1 martie 1854 s-a născut unul dintre marii eroi români moderni, sergentul Constantin Țurcanu.
Mai cunoscut sub numele de „Peneș Curcanul”,  acesta a fost singurul copil al lui Gheorghe și al Mariei Țurcanu. Pe când avea 7 ani, părinții l-au dus la Huși la niște rude mai înstărite, pentru a-l înscrie la școală, fiind printre puținii copii din mahala în care locuia care știa să scrie și să citească.
La 21 ani, a intrat în Armata Română, instituție pe care nu o va mai părăsi niciodată. Mai întâi a fost „dorobanț” în rândurile Regimentului 13 Dorobanți, după unele surse, iar după altele, în Regimentul 25 Dorobanți.  La începutul Războiului de Independență avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent.
Constantin Țurcanu a devenit cunoscut publicului din țară după ce Vasile Alecsandri a scris o poezie despre faptele de eroism ale acestuia pe câmpul de luptă din Bulgaria. Despre cum a aflat Alecsandri despre Țurcanu circulă două variante: într-una din acestea, cei doi s-ar fi întâlnit într-un spital din Turnu Măgurele unde eroul era internat după ce fusese rănit pe front, iar în alta, întâlnirea ar fi avut loc pe străzile Capitalei.
În orice caz, după bătălia de la Grivița, Țurcanu este decorat de însuși Regele Carol I cu «Steaua României» în grad de cavaler.
La vârsta de 59 de ani, „Peneș Curcanul” se înrolează voluntar în Armata Română, pentru a participa la al doilea război balcanic, iar apoi, în 1916 în Primul Război Mondial, luptând la Oituz.
La 65 de ani, Țurcanu participă și la campania Armatei Române din Ungaria, la finalul căruia am eliberat țara vecină de bolșevism,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.