Ar mai publica azi cineva ce-a scris Horia-Roman Patapievici în 1994? „În anumite medii, în Statele Unite, se va vorbi de faptele tale culturale numai dacă ai norocul să fii sau homosexual, sau femeie, sau negru, sau mexican”

2 min read
Ar mai publica azi cineva ce-a scris Horia-Roman Patapievici în 1994? „În anumite medii, în Statele Unite, se va vorbi de faptele tale culturale numai dacă ai norocul să fii sau homosexual, sau femeie, sau negru, sau mexican”

Emanciparea din societatea americană cu privire la populația de culoare, începută încă din secolul trecut, este surprinsă cu indignare și cu o ușoară satiră la adresa corectitudinii politice de Horia-Roman Patapievici în articolul intitulat „Comunismul american”, publicat în Revista 22, în anul 1994.
Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob s-a întrebat dacă astăzi, în contextul revoluției „Black Lives Matter” și a hipersensibilității cu privire la rasă – subliniată de scandalul Sebastian Colțescu –  cineva i-ar mai fi publicat rândurile de mai jos lui Horia Roman Patapievici.
„Stilul inevitabil al corectitudinii politice este dictatura furios-resentimentară a minorității decretate progresiste, prin procedeele, azi legitimate, ale aberației numite discriminare pozitivă. În anumite medii, în Statele Unite, se va vorbi de faptele tale culturale numai dacă ai norocul să fii sau homosexual, sau femeie, sau negru, sau mexican. În general, e decisiv să aparții vreunei minorități cu identitate agresiv afişată şi care să se fi făcut deja auzită printr-o campanie împotriva dictaturii culturii creștinilor albi etc. Cu riscul de a părea un «inamic al umanității», trebuie să declar că eu sunt împotrivă.”
„Ca de obicei când e vorba de amestecul acesta hidos dintre minciună şi violenţă, căruia ideologiile totalitare ale secolului nostru i-au dat o interpretare deopotrivă isterică şi criminală, trebuia susţinut sus şi tare că albul e negru.”
„Noțiunea de cultură integratoare este, potrivit corectitudinii politice, imperialistă: nu există nici literatură universală, nici valori universale; tot ce are această pretenție, cu excepția aspirației eliberării negrilor de sub dominația albilor, trebuie sistematic interzis și discreditat”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
„L-ar mai accepta Revista 22? Dar editura Humanitas, ar mai tipări ea amintita carte? Facebook și Twitter ce ar avea de spus?

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.