Ateliere de încredere în sine. Descărcați ghidul profesorului și planurile de lecție

Școala este locul în care copiii pot învăța nu doar lucruri noi, ci și să aibă încredere în ei înșiși. Cadrele didactice pot face eforturi conștiente pentru a crește încrederea copiilor și adolescenților în ei înșiși, prin felul în care interacționează cu aceștia, dar și prin activități dedicate în mod special acestui subiect.
Programul „Dove – Ai încredere în tine” pune la dispoziția profesorilor resursele de care au nevoie pentru a organiza la clasă ateliere dedicate încrederii copiilor în propriul corp. Atelierul cu 3 sau 5 sesiuni reprezintă varianta extinsă a atelierului într-o sesiune unică, oferind cadrelor didactice timp suficient pentru a aborda în profunzime subiecte legate de încrederea copiilor în propriul corp.
Atelierul este dedicat elevilor cu vârsta între 11 și 14 ani, iar fiecare sesiune are o durată de 45-60 de minute. Toate lecțiile includ videoclipuri menite să inițieze discuții la nivelul întregii clase, activități pe grupe și fișe individuale de lucru.
Materialele de care veți avea nevoiePentru a organiza atelierul cu 3 sau 5 sesiuni, descărcați materialele de care aveți nevoie accesând link-urile de mai jos:

ghidul profesorilor
lecția 1
lecția 2
lecția 3
materialul dedicat profesorilor pentru predarea programului în varianta extinsă, în cinci sesiuni.

Ce vor învăța elevii în cadrul atelieruluiLecția 1 aduce în discuție presiunea socială privind aspectul fizic și două surse importante ale acesteia: mass-media și mijloacele personale de comunicare. Copiii au la dispoziție materiale video și fișe de lucru care îi ajută să gândească în mod critic despre idealurile sociale privind aspectul fizic, standardele nerealiste de frumusețe promovate de mass-media și presiunea pe care acestea o creează asupra copiilor.
Lecția 2 explorează în detaliu influența reclamelor asupra felului în care gândim și acționăm. Discuțiile vor aprofunda felul în care reclamele încurajează comparațiile cu standarde nerealiste de frumusețe cu scopul de a influența decizia de cumpărare a unui produs. Fișele de lucru îi vor provoca pe elevi să acționeze ei înșiși pentru a reduce impactul imaginilor nerealiste din mass-media.
Lecția 3 abordează comparațiile cu cei din jur în privința aspectului fizic. Copiii vor reflecta la subiecte precum impactul emoțional al comparațiilor privind aspectul fizic, felul în care putem reduce presiunea privind înfățișarea fizică și felul în care încurajăm unicitatea personală.
Cadrele didactice care vor să dedice mai mult timp acestui subiect pot continua atelierul cu încă două sesiuni:Lecția 4 ce va aborda subiectul conversațiilor despre aspectul fizic, impactul acestora și felul în care pot fi evitate.Lecția 5 în care îi încurajează pe copii să ia măsuri ei înșiși pentru a promova încrederea în propriul corp în grupul și în comunitatea lor.
Ce altceva este bine să știți?Pentru participarea elevilor la atelier, este obligatoriu să primiți acordul părinților, care poate fi exprimat online, prin completarea acestui formular.

Atelierul poate fi organizat de diriginți sau alți profesori, cu acordul diriginților.
Programul „Dove – Ai încredere în tine” poate fi organizat la nivelul întregii școli, cu acordul directorului.

 » sursa: www.didactic.ro