Calendarul zilei 23 ianuarie: Mihai Viteazul îi zdrobește pe turci în Bătălia de la Șerpătești (1595). Ștefan cel Mare cucerește Chilia (1465)

Pe 23 ianuarie 1595, trupele române conduse de Mihai Viteazul obțineau o victorie clară în fața turcilor veniți pe teritoriul Țării Românești. Izbânda a avut un larg ecou în epocă, făcându-l pe cronicarul ungur Szamosközy Istvan să noteze: „La Șerpătești, înainte de răsăritul soarelui, în iarna aceea cumplită, Mihai îi nimici, în vremea cât ar fierbe un ou, de n-a scăpat nici unul… Au pierit acolo nepotul hanului tătăresc și imbrohorul; multe prăzi au luat atunci, căci numai bogățiile hanului tătăresc erau încărcate pe șase cai albi”.
Povestea victoriei de la Șerpătești a început însă, mai devreme. Mai precis, ține de contextul declarației de război pe care Mihai le-o face turcilor: la 13 noiembrie 1594 a lichidat pe creditorii aflați în capitală, dar și detașamentul otoman de 2.000 de oameni, însărcinat cu supravegherea Domnului Țării.
A urmat atacul asupra cetăților de la Dunăre: Giurgiu (cetatea n-a putut fi cucerită), Târgul de Roci (8 decembrie 1594), Hârșova (1 ianuarie 1595) și Silistra (8 ianuarie 1595).
Sultanul Murad al III-lea a decis uciderea lui Mihai și înlocuirea acestuia cu Bogdan, un fiu al lui Iancu Sasu, fost domn al Moldovei. În acest scop a pregătit o ofensivă la care urmau să participe două grupări de forțe. Prima dintre ele urma să acționeze de la Rusciuk spre București, iar a doua era formată dintr-un corp de oaste tătară, comandat de Ghazi Ghirai, hanul din Perekop. Cele două grupări trebuiau să se unească la nordul Dunării și să înainteze împreună spre București.
Mihai decide să se ocupe de inamici pe rând și începe cu tătarii, care reprezentau grupul cel mai numeros și mai periculos, ei aflându-se în flancul drept al grupării lui Mihai. În acest scop, el și-a fracționat forțele în mai multe grupări – una, condusă de frații Buzești (Radu,

 » sursa: www.r3media.ro