Cum se distruge o țară – UE sancționează Polonia cu 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea deciziilor europene – 4media.INFO

4 min read
Cum se distruge o țară – UE sancționează Polonia cu 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea deciziilor europene – 4media.INFO

Disputa legală dintre Varşovia şi Bruxelles privind lipsa de independenţă a judecătorilor s-a agravat miercuri şi mai mult odată cu condamnarea Poloniei la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi de către justiţia UE, relatează AFP.

Această decizie sancţionează nerespectarea de către Polonia a unui verdict al Curţii de Justiţie a UE care a dispus la 14 iulie încetarea imediată a activităţilor camerei disciplinare a Curţii supreme poloneze.

Într-o primă reacţie, guvernul polonez a respins acest verdict de a impune plata unei amenzi de milion de euro pe zi drept „şantaj”.

„Această pedeapsă şi şantajul exercitat asupra ţării noastre nu reprezintă direcţia corectă. Nu acesta este modelul după care ar trebui să funcţioneze Uniunea Europeană”, a reacţionat Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

La rândul său, ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a denunţat, conform publicaţiei germane Bild, o „agresiune împotriva Poloniei”, care se înscrie într-un „război judiciar hibrid”

„CJUE desconsideră complet şi ignoră constituţia poloneză şi verdictele Curţii constituţionale”, a postat miercuri pe Twitter adjunctul ministrului justiţiei, Sebastian Kaleta, relatează dpa.

El a mai menţionat că CJUE îşi depăşeşte atribuţiile. „Acesta este o altă etapă în lipsirea Poloniei de influenţa ei asupra sistemului politic din ţara noastră; este o uzurpare şi un şantaj”, a mai menţionat Kaleta.

Şeful guvernului conservator naţionalist polonez, Mateusz Morawiecki, s-a angajat recent să desfiinţeze camera, a cărei suspendare a fost deja anunţată în august de Varşovia, dar care continuă să funcţioneze.

Acest organism, introdus în cadrul unei reforme controversate a justiţiei poloneze, este însărcinat cu supervizarea judecătorilor, având puterea de a le ridica imunitatea pentru a-i expune la urmărire penală sau de a le reduce salariile, potrivit AFP.

CJUE a estimat în iulie că această cameră „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi de independenţă” şi „nu este la adăpostul influenţelor directe şi indirecte ale puterii legislative şi executive”.

„Respectarea măsurilor provizorii ordonate la 14 iulie este necesară pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil ordinii juridice a UE, precum şi valorilor pe care această Uniune este fondată, în special statul de drept”, a subliniat CJUE miercuri.

O sancţiune financiară a fost cerută CJUE pe 7 septembrie de Comisia Europeană, pe motiv că „sistemele judiciare ale UE trebuie să fie independente şi echitabile”.

Potrivit unei surse europene, amenda ar urma să se aplice de miercuri, odată Polonia notificată de ordonanţa CJUE.

Varşovia este în conflict cu Bruxellesul de mai mulţi ani din cauza reformelor judiciare declanşate de partidul conservator la putere Lege şi Justiţie (PiS), acuzate că subminează puterea judecătorilor.

Tensiunile au sporit şi mai mult după o decizie de la 7 octombrie a Curţii constituţionale poloneze, care a decretat că unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu constituţia naţională. O lovitură de trăsnet pentru europeni, care au văzut în acest verdict un atac fără precedent împotriva primatului dreptului UE şi a respectării deciziilor CJUE.

Lipsa de independenţă a justiţiei poloneze şi întâietatea dreptului european au fost unul dintre subiectele dominante ale summitului UE de la sfârşitul săptămânii trecute.

Cei 27 au jucat cartea detensionării situaţiei, pentru care a pledat Germania, rezervându-şi posibilitatea unor măsuri ulterioare.

Deşi dă asigurări că vrea să rămână membră UE, la care a aderat în 2004, Polonia a denunţat în mai multe rânduri „un şantaj” al Bruxellesului.

Planul de redresare post-COVID al Poloniei în sumă de 36 de miliarde de euro este în prezent îngheţat de Comisie, care cere garanţii privind independenţa sistemului judiciar polonez.

Curtea de Justiţie a UE a decis, miercuri, ca Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictele justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme.

Potrivit deciziei, întrucât nu a suspendat aplicarea dispozițiilor legislației naționale referitoare, în special, la domeniile de competență ale Camerei de disciplină a Curții Supreme, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate zilnică în valoare de 1 milion de euro.

Curtea de Justiție a UE subliniază că respectarea deciziilor justiției europene este necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază aceasta, în special cea a statului de drept.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.