Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Dan Tanasă, deputat AUR, cere clarificări de la ministrul Culturii cu privire la Monumentul Ostașului Român de la Carei, având în vedere starea inadmisibilă în care se află. Toate oficialitățile aduc un omagiu Armatei Române prin discursuri, dar poate că ar trebui să fim atenți și la concretul zilelor noastre, susține Dan Tanasă.

„Monumentele noastre istorice, atâtea câte ne-au mai rămas, reprezintă o nepreţuită comoară artistică şi documentară, fără de care studiul civilizaţiei româneşti nu este de conceput. Din păcate, „în România, monumentele istorice nu sunt protejate. Cele care ajung totuși să fie protejate au această șansă mai degrabă conjunctural. Regulile există, dar nu au acoperire în bugetele acordate de Guvern. Acest lucru înseamnă acces limitat la proiecte europene, dezinteres și suspiciuni legate de statutul proprietății”, a declarat Șerban Sturdza, președinte al Ordinului Arhitecților București.

Se împlinesc 57 de ani de la dezvelirea în centrul orașului Carei a Monumentului Ostașului Român, operă a renumitului sculptor băimărean, Gheza Vida și a arhitectului Anton Dâmboianu. Însuși artistul își caracteriza opera astfel: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei, soldatul eliberator care, sub forma în care e reprezentat, ilustrează un ostaș demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei”.

         Pe monument este inscripționat următorul text: Glorie ostașilor armatei române căzuți în lupta pentru eliberarea Patriei. Astăzi, din păcate, ca să admiri monumentul trebuie să te afli în imediata lui apropiere!

         Astăzi, toate oficialitățile aduc un omagiu Armatei Române prin discursuri, dar poate că ar trebui să fim atenți și la concretul zilelor noastre. Monumentul Ostașului Român din municipiului Carei, ridicat în memoria ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se află astăzi într-o stare inadmisibilă, doresc să vă semnalez faptul că acest monument este ascuns între arbori de tuia foarte înalți, de 8-9 m, iar primăria din Carei a răspuns negativ solicitărilor de a participa la readucerea la starea inițială a pieții monumentului istoric.

În anul 2016, aflat la Carei, președintele Klaus Iohannis a primit din partea reprezentanților Armatei Române o machetă a Monumentului Ostașului Român din Carei și o replică a unui drapel al Diviziei Gemina din cel de-al Doilea Război Mondial, deci, cu siguranță, a sesizat această anomalie, a ascunderii monumentului istoric. În consecință, vă solicit să acordați concursul și susținerea pentru a reveni la starea inițială a monumentului istoric așa încât memoria ostașului român să fie într-adevăr cinstită cum se cuvine!„, se arată în documentul oficial depus de Dan Tanasă la ministerul Culturii.