Evdochia Aelenei (AUR): „Cea mai veche clădire medicală din România a intrat în istorie”

3 min read
Evdochia Aelenei (AUR): „Cea mai veche clădire medicală din România a intrat în istorie”

Până în prezent, România a închis și a reabilitat numai 24 de depozite de deșeuri. Restul de 44 de depozite nu au fost închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrări de reabilitare. Problema a fost scoasă la iveală de senatorul AUR, Andrei Hangan, care a cerut explicații de la Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS de ce a rămas țara noastră restantă la acest capitol. Potrivit parlamentarului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la toate cele 68 de depozite de deșeuri identificate.

Redăm mai jos întrebarea senatorului către Ministrul Mediului.

„Stimate domnule Ministru,

Comisia Europeană a hotărât vineri, 12 noiembrie 2021, să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pe motivul nerespectării hotărârii Curții din 18 octombrie 2018 care constata neîndeplinirea obligațiilor României în privința depozitelor de deșeuri (Directiva 1999/31/CE).

Țara noastră avea obligația ca până la data de 16 iulie 2009 să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare.

Astfel, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la toate cele 68 de depozite de deșeuri identificate.

Aceasta reprezintă a doua sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității.

Directiva are în vedere stabilirea standardelor în ceea ce privește depozitele de deșeuri și vizează transpunerea unor norme pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative ale depozitării deșeurilor asupra sănătății umane și mediului înconjurător.

La trei ani de la pronunțarea hotărârii, țara noastră a închis și a reabilitat numai 24 de depozite de deșeuri. Restul de 44 de depozite nu au fost închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrări de reabilitare.

Conformarea României la hotărârea Curții se face prin luarea tuturor măsurilor necesare, astfel încât aceste depozite să fie cât mai rapid și posibil închise, sigilate și reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate și pentru mediu.

Aşadar, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care este rezoluția ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la hotărârea Comisiei Europene prin care trimite din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constată neîndeplinirea obligațiilor sale în privința depozitelor de deșeuri?

        – În ce măsură va contribui ministerul pe care îl aveți în subordine pentru accelerarea procesului de închidere și reabilitare a celor 44 de depozite de deșeuri rămase? Care este, mai exact, planul de acțiune în acest sens?

        – Care este termenul pe care îl preconizează ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a aplica hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018 privind depozitele de deșeuri?”, l-a întrebat senatorul Hangan pe Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.