Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

3 min read
Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

Banii, fie că vrem sau nu, ne dictează viața și alegerile zi de zi. Trăind într-o societate consumatoare, suntem influențați și determinați în fiecare zi să cumpărăm cât mai multe lucruri (haine, alimente, jocuri, cărți etc.) și, fără să ne dăm seama, simțim nevoia să câștigăm cât mai mulți bani. 
Dar oare care este istoria acestei forme de schimb,  pe care o numim ”bani”?

Cum efectuau tranzacții oamenii înainte de apariția primelor monede?
Se consideră că banii au apărut din nevoia oamenilor de a înlocui trocul. Acesta era un sistem folosit pentru primele schimburi comerciale dintre oameni. Trocul își are originea încă din Epoca de Piatră, atunci când oamenii au început să se ocupe cu agricultura și creșterea animalelor. În momentul în care oamenii și-au dat seama că produceau mai mult decât consumau, a luat naștere trocul. Acest lucru însemna, practic, că bunurile obținute în plus erau schimbate pentru alte lucruri necesare. Se făceau schimburi de condimente, grâne, sare, vite etc.
Însă oamenii și-au dat seama că acest sistem este imperfect.
Dacă, de exemplu, brutarul avea nevoie de carne, însă măcelarul nu avea nevoie de produse de panificație, atunci brutarul era nevoit să facă schimburi până să găsească ceva care să poată fi schimbat pentru carne. Era nevoie de un etalon unic al valorii bunurilor. Din această necesitate s-au născut banii.
Primele monede au apărut în China și India.
Astfel, au apărut monedele care erau create din metale prețioase precum aur, argint, chiar și cupru. În Europa, monedele au fost folosite până în anii 1600, deoarece exista posibilitatea topirii metalelor prețioase luate din coloniile cucerite.

Primii bani tipăriți de către stat au fost emiși de guvernele coloniale din partea de nord a Americii. Banii tipăriți au apărut din cauza faptului că transportul de mărfuri dintre Europa și coloniile americane dura mult, iar coloniștii care doreau să își extindă activitatea, rămâneau cel mai adesea fără ”lichidități”.
Astfel că, au apărut primele IOU-uri, folosite pe post de valută. Acestea au apărut pentru prima dată în Canada. IOU este prescurtarea de la ”I owe you” și înseamnă ”Îți rămân dator”. Transportarea și depozitarea monedelor era destul de problematică, însă băncile au venit cu o soluție. Populația își depunea monedele la bancă, primind în schimb o hârtie în care era scris faptul că persoana X are suma respectivă la această bancă. Ulterior, oamenii au început să folosească aceste hârtii în loc de monede, care în continuare au rămas depozitate la bănci. Însă aceste bancnote rămâneau convertibile în aur, în sensul că orice deținător al unei bancnote putea să meargă la bancă și să o preschimbe cu o anumită cantitate de aur.

Odată cu Revoluția Industrială, dar mai ales în secolul al XX-lea, economia a început să se dezvolte cu pași rapizi, astfel apăreau tot mai multe bunuri de consum, servicii, produse financiare, iar sistemul de convertibilitate a bancnotelor în aur nu permitea tipărirea de noi bani, lucru care stagna dezvoltarea. Astfel,

 » sursa: www.didactic.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.