Rusia urmărește anexarea de teritorii din Ucraina, dar și regiunea tranistreană – CRITICII.RO

3 min read
Rusia urmărește anexarea de teritorii din Ucraina, dar și regiunea tranistreană – CRITICII.RO

Cu doar câteva luni înainte de anexarea Crimeii am asistat cu toții la ample mutări de forțe militare dinspre centrul Rusiei către granița cu Ucraina. Și atunci Putin ne râdea în nas și susținea că este vorba despre niște simple exerciții militare și nu avem de ce să ne facem griji.
Apoi aceste trupe au trecut granița și au ocupat Crimeea și au indus stabilitatea în alte două regiuni situate în estul și în sudul Ucrainei.
Putin știa prea bine că SUA și UE nu vor interveni armat și că susținerea acestor state pentru Ucraina este una slabă. În lumea occidentală nu mai există bărbați de stat, Angeka Merkel este un personaj prea slab pentru o lumea atât de dură.
Este o problemă de săptămâni sau luni până ce vor apărea provocări în interiorul Ucrainei și care vor motiva intervenția rusă statul vecin.
Rusia urmărește pentru început deschiderea unui coridor către regiunea transnistreană. Estul și Sudul Ucrainei vor fi primele teritorii anexate și în acest fel, înglobând și regiunea transnistreană, România va avea o mică graniță terestră cu Rusia.
Nu pare credibil pentru un cititor de rând și nici pentru mai marii de la București care nu sunt în stare să numească un ministru la sănătate într-un vârf de pandemie.
România trebuie să se pregătească de război și noi nu vedem nici o reacție din partea oficialilor români cu privire la acest subiect. Dacă este război trebuie să o știm și noi, nu să pățim ca atunci când din România se revărsau bombe peste Serbia.
Care este însă interesul național al României?
România are nevoie de stabilitate și pentru acest lucru o graniță cu Rusia ar fi una castrofală. Sigur că suntem protejați de scutul NATO, dar nu ar fi prima alianță din lume care s-ar desființa înainte să înceapă funcționarea.
O graniță directă cu Rusia înseamnă o revenire la anul 1918, ceea ce ar fi grav de tot. La București se pare că unii dorm, nu prea înțeleg ei ce se întâmplă în aceste zile pe plan internațional.
România este primul stat interesat de evoluția situației din Ucraina. Noi trebuie să ținem Rusia cât mai departe de granițele noastre deoarece Ucraina reprezintă o zonă tampon perfectă ce face din țara lui Putin una foarte îndepărtată.
Tocmai de aceea trebuie să avem un plan de acțiune care să urmărească menținerea Rusiei cât mai departe de frontiera cu România, chiar dacă acest lucru înseamnă susținerea Ucrainei. Nu avem nevoie de soldați români care să plece pe front, asta este sigur, pe de altă parte putem asigura o susținere economică și de tehnică militară care să facă din Ucraina un adversar redutabil.
Ucraina poate rezista unei agresiuni lansate de Rusia dar numai dacă Polonia, România și SUA îi acordă ajutorul.
Este greu de vorbit de așa ceva când Ucraina a dus o politică dură de deznaționalizare a minorităților etnice, inclusiv cea românească. Însă situația de moment cere o abordare pragamatică și care să fie în interesul României pe termen lung.
Rusia va încerca să folosească vrajba tradițională dintre Polonia și Ucraina și România și Ucraina pentru a bloca un posibil ajutor economic și militar. Se va folosi cu siguranță și o campanie de dezinformare cu privire la acest subiect și Putin va lansa public către cele două state un apel la anexarea de teritorii din Ucraina.
Tentația este mare, presiunea din interior va fi și ea mare, însă anexările prin forță nu vor ajuta pe nimeni deoarece ele nu vor avea o recunoaștere internațională.
România trebuie să fie un factor de stabilitate și un generator de securitate.
 » articolul original poate fi citit pe www.CRITICII.RO

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.