Statul francez nu acceptă preluarea grupului Carrefour de către firme străine. Controlul intern asupra aprovizionării cu alimente este vital, spune ministrul Economiei, Bruno Le Maire

Guvernul francez nu este de acord ca grupul Carrefour să fie preluat de un competitor străin, ceea ce pune sub semnul întrebării o tranzacţie cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, guvernul francez se opune planurilor grupului canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard Inc. vizând preluarea rivalului francez Carrefour SA.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire a declarat miercuri seară ca pandemia a demonstrat importanţa controlului intern asupra aprovizionări cu alimente.
Astfel, în timpul izolării, atât Carrefour cât şi alte grupuri de distribuţie s-au confruntat cu o creştere explozivă a cererii, în condiţiile în care consumatorii au golit pur şi simplu rafturile pentru unele produse.
„Din acest punct de vedere, ideea ca grupul Carrefour să fie preluat de un competitor străin, la prima vedere, nu sunt în favoarea unei astfel de tranzacţii”, a spus Bruno Le Maire pentru postul de televiziune France 5.
Le Maire a menţionat şi aspectele care ţin de şocurile de muncă drept un motiv pentru care se opune unei preluări, având în vedere că în Franţa Carrefour este un important angajator.
Lanţul canadian de magazine de proximitate Alimentation Couche-Tard Inc. a dezvăluit miercuri că analizează o posibilă preluare a grupului francez de distribuţie Carrefour SA, prezent şi pe piaţa din România.
Carrefour, companie care operează o gamă largă de magazine, de la mici magazine de proximitate până la hypermarketuri, are aproximativ 105.000 de angajaţi în Franţa, ceea ce face din posibila preluare a acestei companii un subiect sensibil pentru autorităţile de la Paris.
Franţa s-a opus şi în trecut la preluarea companiilor sale de tip blue-chip de către firmele din străinătate. De exemplu, în 2005 politicienii francezi s-au opus la încercarea grupului american PepsiCo Inc. de a prelua Danone SA,

 » sursa: www.r3media.ro