Studiu The Lancet | Cu cât scad șansele de a lua Covid, în funcție de vaccin: 1,3% AstraZeneca, 1,2% Moderna și 0,84 Pfizer

2 min read
Studiu The Lancet | Cu cât scad șansele de a lua Covid, în funcție de vaccin: 1,3% AstraZeneca, 1,2% Moderna și 0,84 Pfizer

Un studiu publicat în prestigioasă revistă „The Lancet” arată că eficiența vaccinurilor cunoscute, în ceea ce privește reducerea absolută a riscului după infecție, este foarte mică.
În ceea ce privește procentul de reducere a riscului în mod absolut (ARR), care ia în calcul populația integrală, vaccinată sau nu, cifrele sunt următoare: șansele de a ne infecta scad cu 1,3% în cazul vaccinului AstraZeneca, cu 1,2% în cazul Moderna și Johnson&Johnson, cu 0,93% în ceea ce privește injectarea cu Gamaleya și 0,84% în cazul Pfizer.
ARR-ul este folositor și în altă privință, scriu oamenii de știință. El poate determina de câți oameni este nevoie (NNV) pentru a se preveni infectarea unei singure persoane cu Covid-19.
Astfel, pentru a preveni un singur caz de infectare este nevoie de:
76 de persoane în cazul Moderna
78 de persoane în cazul AstraZeneca
80 de persoane în cazul Gamaleya
84 de persoane în cazul Johnson&Johnson
117 persoane în cazul Pfizer-BionTech.
Cum se explică cifrele mari, de prevenție a infectării, oferite de autorități în cazul vaccinării?
„Eficiența vaccinului este raportată, în general, ca un risc relativ de reducere (RRR) a posibilității infectării. Folosește Riscul Relativ (RR) – raportul ratelor de atac cu sau fără vaccin – care este exprimat sub forma 1/RR. În aceste condiții, RRR-ul vaccinurilor este de 95% pentru Pfizer, 94% pentru Moderna, 90% pentru Gamaleya, 67% pentru Johnson & Johnson și 67% pentru AstraZeneca.
Cu toate acestea, RRR trebuie pus în contextul riscului de a deveni infectat și bolnav cu Covid-19, care variază între diferitele populații și în timp. Deși RRR ia în calcul numai participanșții care ar putea beneficia de vaccin, Reducerea Riscului în mod Absolut ia în calcul întreaga populație. De aceea, ARR-urile tind să fie ignorate”, notează oamenii de știință.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.