Tăierea porcului de Ignat 2020. Obiceiuri și tradiții

agrointeligenta.ro – 19 decembrie 2020 10:00

Tăierea porcului de Ignat este un obicei păstrat de generații în satul românesc. În preajma Crăciunului, gospodarii sacrifică porcul cel mai mare, iar bucatele preparate de Ignat vor sa la loc de cinste pe masa de Sărbători. Întreaga familie participă la tăierea porcului, un prilej de a fi împreună, de a se bucura de bucate tradiționale și de a prepara specialitățile tradiționale din carne de porc.
Ignatul porcului în 2020
De ce tăiem porcul de Crăciun
Tăierea porcului la daci și romani
Tradiția tăierii porcului pică în postul Crăciunului
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Ignat
Tradiții la tăierea porcului
Pomana porcului – tradiție de Ignat
Tăierea porcului – superstiții
Tradiții de Ignat și vreme
Tradiția Sfântului Ignat

Ignatul porcului în 2020
Ignatul porcului 2020 are loc, la fel ca în fiecare an, pe data de 20 decembrie. În calendarul creștin ortodox, această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. De la numele mucenicului vine și numele de Ignat (ignis = foc) si practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc leagă Ignatul cu tăierea porcului.De ce tăiem porcul de Crăciun
Tăierea porcului nu este un obicei creștin, ci este unul ce își are originea în trecut, la popoarele păgâne. Vechii egipteni, greci și romani obinuiau să facă jertfe de animale în preajma unui sărbători de trecerea dintre ani sau de la un anotimp la altul.Tăierea porcului la daci și romani
Strămoșii noștri daci sacrificau și ei porcii la salstițiul de iarnă. Sărbătoarea simboliza o jertfă adusă divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului.La romani, tăierea porcului se făcea între 17 și 30 decembrie, la Saturnalii. Carnea animalelor sacrificate era oferită ca ofrandă zeului Saturn.Foto: b365.ro
Tradiția tăierii porcului pică în postul Crăciunului
Ignatul cade întotdeauna în plin post al Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică.Tradiții și obiceiuri în Ajun de Ignat
Înainte de tăierea porcului, în ajun de Ignat, adică pe 19 decembrie, obiceiul în multe locuri din țară este se a se fierbe grâu. Stăpânul casei tămâiază grâul, îl binecuvântează, apoi toți cei ai casei trebuie să mănânce din el. Ce rămâne se va da în dimineața de Ignat la păsări. Se spune că așa casa este apărată de necazuri și supărare.Se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi.Tradiții la tăierea porcului
În ziua de Ignat, în gospodărie nu se dă voie la altă activitate în afară de cele de sacrificare și preparare a specilităților din carne de porc. Se spune că prestarea oricărei alte munci – spălatul rufelor,

 » sursa: www.agrointel.ro