Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Culturală Europeană. Comisia Europeană face ședință urgență

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a declarat că Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023 din cauza slabei finanțări a proiectului, din partea Primăriei Timișoara, Ministerului Culturii și Consiliului Județean Timiș. O ședință de urgență a fost convocată de Comisia Europeană, joi, în cadrul căreia va fi evaluată situația, informează știripesurse.ro.
„Mâine [joi, 22 aprilie 2021] se va desfășura o ședință de urgență convocată de Comisia Europeană. Ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocate a proiectului TM2023. Anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administrații, când proiectul se blocase.
Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este o amenințare serioasă. Eu sunt expert în Capitale Culturale și sunt în comisia de specialitate pentru desemnarea Capitalelor Culturale. De fiecare dată când particip la misiunile de monitorizare sau la selectarea capitalelor, de fiecare dată sunt întrebat de situația de la Timișoara.
În 2019 problema cea mai importantă a fost chestiunea finanțării care nu a fost rezolvată până acum. Primăria, Consiliul Județean și Ministerul Culturii nu și-au ținut angajamentele. Anul trecut, după ce am preluat mandatul de președinte la CJT, în noiembrie, Consiliul Județean Timiș nu plătise niciun leu către Asociație, nici măcar cotizația. Am făcut demersuri că 750.000 lei să fie achitați. De la ultima mea intervenție, nu s-a făcut vreun progres vizibil în această direcție.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Trag un semnal de alarmă, nu din vreo calitate politică sau administrativă, ci din aceea de expert al Comisiei Europene care știe care sunt sensibilitățile și neliniștile privind proiectul Capitală Europeană a Culturii.

 » sursa: www.r3media.ro