Vinurile câștigătoare în competiția BASF „Povești cu vinuri românești”, ediția 2022

BASF Agricultural Solutions România, unul din cei mai mari furnizori ai pieței locale de produse pentru protecția plantelor, a anunțat câștigătorii celei de-a 7-a ediții a concursului „Povești cu vinuri românești”.
Competiția, dedicată viticultorilor mici și mijlocii din toată țara, cu suprafețe cultivate de până la 100 de hectare, s-a desfășurat în perioada 2 martie – 12 mai 2022, în patru etape naționale, asociate marilor regiuni viticole din România. De asemenea, concursul a inclus, pe lângă competiția dedicată vinurilor, și una dedicată etichetelor.
În cele șapte ediții ale concursului „Povești cu vinuri românești” au fost înscrise, în total, 2.381 de vinuri, aparținând unui număr de 730 de crame
În cadrul celor patru etape regionale pentru zonele Moldova, Muntenia și Dobrogea, Oltenia, Banat și Transilvania, degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), au desemnat cele 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). Finala națională, ce a avut loc la jumătatea lunii mai, a cuprins, astfel, 36 de vinuri, din care au fost selectate, de către același juriu, cele mai bune pentru fiecare categorie.
Astfel, pentru ediția curentă, câștigătorul primului loc a fost Crama Minciună Lică – Sauvignon Blanc, 2021, sec, pentru vinuri albe. În ceea ce privește vinurile roșii, prima poziție a fost ocupată de Crama Daiconi – Merlot, 2018, iar primul clasat la categoria vinurilor roze a fost Crama Trittera – Cabernet Sauvignon, 2021, sec.
Anul acesta, concursul nostru a atras în competiție 354 de vinuri de la 96 de crame. Numărul mare de vinuri, dar și de crame, ne confirmă, o dată în plus, că „Povești cu vinuri românești” este un eveniment apreciat de către producătorii de vin din România și, mai mult de atât, rămâne un sprijin pentru dezvoltarea sustenabilă a acestora”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions România.
Potrivit datelor companiei, în cele șapte ediții ale competiției „Povești cu vinuri românești” au fost înscrise în total 2.381 de vinuri, aparținând unui număr de 730 de crame. În cadrul tuturor edițiilor au fost degustați peste 6.000 de litri de vin de către 210 de membri ai juriului specializat. În același timp, totalul premiilor oferite de companie în toți acești ani a depășit 105.000 euro.
Jurizare concurs vinuri românești
„Fiind parte a acestui proiect încă de la început, am observat o evoluție alertă a industriei de profil din România, atât în ceea ce privește calitatea tot mai ridicată a vinurilor, cât și numărul din ce în ce mai mare de crame, mai ales în rândul celor mici și mijlocii. Este un lucru extrem de benefic pentru acest segment, cu un potențial major de creștere, deoarece competiția este cea care îi determină pe producători să fie tot mai atenți la procesul de fabricație și să investească în tehnologii de ultimă generație, dar și în soluții care să le ofere culturi sănătoase și, în final, un vin de calitate. În plus, mă bucură să văd crame mici, aflate la început de drum, care se situează pe primul loc în astfel de concursuri”,

 » sursa: www.agrointel.ro