7 moduri prin care micul dejun poate influența sănătatea copilului tău
2 min readMicul dejun este important pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii și adolescenți. Copiii care sar, de obicei, peste micul dejun se pot simți obosiți, agitați și iritabili. Ceea ce mănâncă un copil la masa de dimineață este, de asemenea, foarte important. Un mic dejun bogat în cereale integrale, fibre și proteine, cu adaos scăzut de zahăr, crește atenția, concentrarea și îmbunătățește memoria, influențând implicit și rezultatele școlare ale copilului, Fără micul dejun, corpul nostru nu are energia de start necesară pentru a acționa la întregul său potențial pe parcursul zilei.
Cum influențează micul dejun sănătatea copilului tău?
1. Micul dejun asigură energia pentru ziua care începe
De regulă, copilul mănâncă micul dejun după circa 10 ore de la ultima masă. Dimineața, organismul are nevoie de energie pentru a da randament pe parcursul zilei. Practic, prin micul dejun, copilul își asigură combustibilul necesar pentru activitățile școlare și pentru orice altceva trebuie să facă până la masa de prânz. Glucoza este principala sursă de energie a organismului. După somn, rezervele de glicogen (forma stocată în mușchi și ficat a glucozei) scad, iar nivelul de zahăr din sânge fluctuează. Dacă sărim micul dejun, nivelul energetic al organismului se menține mai scăzut, iar copiii se pot simți agitați sau apatici, au probleme cu concentrarea și memoria. Atunci când copilul mănâncă micul dejun, rezervele de glicogen se refac, iar nivelul energetic crește, permițând copilului să fie activ și atent pe parcursul orelor de școală.
2. Principalele rezerve de nutrienți sunt furnizate de micul dejun
Fie că este vorba de nutrienții de bază (glucide, lipide și proteine), fie de vitamine și minerale, micul dejun asigură o proporție semnificativă din toate acestea la început de zi. De regulă, la micul dejun se servesc alimente fortificate (precum cerealele), care aduc un aport crescut de fier,