VIDEO: OMV Petrom recunoaște că nu ține deschise stațiile de monitorizare a poluări. Ploiești, orașul cu cei mai mulți bolnavi de cancer
2 min readMunicipiul Ploiești este orașul cu cel mai mare număr de cazuri de cancer la plămâni din România, lucru datorat poluării excesive a marilor companii din industria petrochimică.
Mortalitatea prin tumori(cancer) a crescut de la 233,0 (51803 decese) în anul 2016 la 233,4 (51825 decese) în anul 2017 şi reprezintă a doua cauză de deces în România. Mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat la tumorile maligne ale bronhiilor și plămânilor (46,1 la 100000 de locuitori). În perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46417 cazuri noi de cancer, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Reprezentanta OMV Petrom recunoaște într-o dezbatere publică la Primăria Ploiești că rafinăriile au stații de monitorizare a poluării pe care nu le folosesc.
„Noi rafinăriile(OMV PETROM & LUKOIL), am suplimentat numărul de stații de monitorizare, am pus în apropierea noastră încă două stații, la munte și în aval, astfel să avem procesele cât mai bine(..) Da, urmează să fie introdu-se în rețeaua națională.”, a afirmat reprezentata OMV Petrom.
”Urmează!”, a exclamat un reprezentant al Primăriei Ploiești.
OMV PETROM: – Noi putem să le introducem și mâine.
Reprezentant Primăria Ploiești: – Știți când vom putea vorbi în mod real de o îmbunătățire a calității aerului? Vorbim de cazurile de îmbolnăvire de la noi din oraș.
OMV PETROM: – Să știți că legea 104, limitele stabilite în legea 104 țin cont de sănătatea populației, dacă acele limite nu sunt depășite, să știți că nu este afectată sănătatea populației, chiar dacă uneori miroase. Să nu confundăm mirosul cu poluarea. Sunt două lucruri diferite. Hidrogenul sulfurat miroase. Miroase în concentrații extraordinar de mici, dar în concentrație mai mari nu mai miroase, dar atunci este periculos când nu mai miroase.
Reprezentant Primăria Ploiești: Deci nu mă refer numai la miros.