Ionuț Neagu (AUR): Vandalizarea Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, o acțiune de netolerat
3 min readSenatorul AUR Ionuț Neagu a susținut o declarație politică cu titlul „Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și vandalizarea repetată a fostei bibliotecii românești. Dovezi clare de șovinism față de etnicii români din acest județ”, în care a prezentat presiunile la care sunt supuși români din județul Covasna.
Este bine cunoscut faptul că presiunile la care este supusă comunitatea românească din județul din care provin – Covasna – sunt din ce în ce mai multe și mai accentuate, dovedindu-se prin aceste aspecte caracterul șovin al unora dintre factorii administrativi locali de origine maghiară.
Anul acesta am sărbători Ziua Națională a României mai întâi prin participarea la slujba de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, apoi m-am îndreptat, alături de ceilalți participanți către grupul statuar Mihai Viteazul din oraș, care, deși este la doi pași de prefectură, se află într-o stare deplorabilă. Deși am făcut personal, încă din 2020, nenumărate demersuri la primărie pentru remedierea situației, așa cum ne-a obișnuit deja administrația locală fățiș antiromânească, solicitările românilor au fost complet ignorate.
La sfârșitul festivităților am mers să le prezint celor veniți din toată țara starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, unde am constatat că fosta bibliotecă românească, ale cărei cărți fuseseră salvate anterior, a fost vandalizată din nou. Țin să precizez că este a doua oară când se întâmplă acest lucru. Ni se transmite, nouă românilor, în cel mai pur stil mafiot, că cineva face ce dorește aici.
Mormane de cărți, pe care le salvasem anterior, ajutat fiind de o echipă de voluntari, între care și copii de etnie maghiară, cărora țin să le mulțumesc pe această cale pentru efortul depus, au fost distruse. Clădirii i-au fost cauzate pagube irecuperabile. Bunăoară, au fost smulse din cadru uși interioare și aruncate de la etaj, într-o zonă intens monitorizată de către organele de ordine publică, sub nasul autorităților locale, la mică distanță de sediile mai multor autorități de stat.
Principalul vinovat pentru starea actuală este primarul Arpad Andras Antal, care, pentru a pune mâna pe clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, a blocat, sub pretinse datorii, conturile asociației care o gestiona. De altfel, în 2015, primăria orașului a mărit abuziv cu 500% impozitul pe această clădire. O mărire nejustificată, nerezonabilă, fără egal în întreaga țară și, probabil, în întreaga Europă. Aceeași primărie încearcă în prezent să treacă clădirea din proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România în domeniul public, adică sub administrația ei, pentru a o folosi în interese proprii.
Consider că acest act de vandalism este sfidător și intolerabil. Condamn lipsa de implicare a organelor abilitate care s-ar fi putut autosesiza în acest sens, dar care, pentru a nu știu câta oară, ignoră cu o pasivitate devenită complice problemele comunității românești.
De aceea, de la înalta tribună a Senatului României transmit primarului, prefectului și tuturor celor implicați în acest demers antinațional că nu vom tolera tertipurile pe care le practică! Autorităților din România, nu românești (căci aceasta ar însemna să le preocupe proprii cetățeni, ceea ce am văzut în repetate rânduri că nu se întâmplă) le transmit că lipsa de reacție la acest tip de atitudine demonstrează servilism. Această situație este de netolerat. Insistăm asupra identificării și tragerii la răspundere a făptașilor, precum și asupra sancționării factorilor administrativi locali pentru abuzurile la care se dedau în mod repetat contra românilor și statului român.