Andrei Hangan (AUR): Bazinul olimpic din Brăila, un proiect abandonat
3 min readSenatorul AUR Andrei Hangan l-a interpelat pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, cu privire la eșecul finalizării construcției bazinului olimpic din Brăila. Proiectul a fost abandonat, deși construcția este finalizată în proporție de 95 la sută.
Stimate domnule Ministru,
Brăila este un oraș cu o tradiție remarcabilă în domeniul înotului și care, din nefericire, se confruntă cu o situație paradoxală: proiectul de construcție a bazinului olimpic, început acum opt ani, rămâne neterminat și abandonat, deși construcția este aproape finalizată în proporție de 95 la sută. Acest fapt reprezintă, fără dar și poate, o situație îngrijorătoare pentru comunitatea locală și pentru sportivii care se antrenează în condiții precare.
În ciuda faptului că Brăila a oferit României două campioane olimpice la înot, orașul suferă acum din cauza lipsei unui bazin olimpic funcțional. Lucrările la bazinul olimpic, începute în 2015, au fost abandonate, iar situația pare să fi fost complicată de incapacitatea Companiei Naționale de Investiții de a găsi un nou constructor dispus să ducă proiectul la finalizare. Investiția inițială de aproximativ opt milioane de euro se preconizează că va crește, iar sportivii se antrenează în continuare într-un bazin vechi de peste cinci decenii.
Este profund regretabil, domnule ministru, să vedem cum un proiect atât de important și necesar pentru comunitatea locală este lăsat în paragină. Orașul care a contribuit la gloria sportului național în înot merită mai mult. Întârzierile și blocajele în finalizarea acestui bazin olimpic nu numai că afectează antrenamentele sportivilor, dar subminează și potențialul orașului de a dezvolta noi talente și de a promova înotul.
Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:
- Care au fost motivele care au stat la baza rezilierii contractului cu constructorul inițial al bazinului olimpic din Brăila? Care sunt, de asemenea, aspectele legale și/sau tehnice care au dus la această decizie?
- Care sunt evaluările Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu privire la impactul asupra comunității locale și asupra sportivilor afectați de întârzierea privind finalizarea bazinului? Exsită măsuri reale de sprijin sau alternative temporare pentru aceștia?
- Cum gestionează ministerul pe care îl aveți în subordine creșterea estimată a costurilor pentru finalizarea proiectului? Există un plan sau surse suplimentare de finanțare pentru a acoperi această diferență?
- Ce măsuri ia ministerul pe care îl conduceți pentru a asigura o transparență și o comunicare eficiente pentru comunitatea locală și pentru sportivi cu privire la stadiul proiectului? Cum veți menține părțile interesate informate la zi?
- În ce măsură contribuie Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la accelerarea procesului de finalizare a bazinului olimpic din Brăila și, totodată, cum se va asigura că astfel de proiecte esențiale pentru dezvoltarea comunității sunt gestionate eficient și cu responsabilitate?