Sorin Muncaciu (AUR): Ce ni se pregătește? De ce sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani evaluați dacă sunt apți sau nu pentru serviciul militar?
2 min readDeputatul AUR Sorin Muncaciu a adus în atenția publică o situație îngrijorătoare de la nivelul județului Buzău, unde tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost evaluați pentru a se stabili dacă sunt apți sau nu pentru serviciul militar. În urma unei adrese înaintate către Direcția de Sănătate Publică a Județului Buzău, respectiv Ministerul Sănătății, în urmă cu câteva luni, autoritățile au confirmat că s-au făcut astfel de evaluări. DSP Buzău a transmis chiar și un tabel nominal cu cetățenii români, bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.
Deputatul a comunicat răspunsul primit de la Direcția de Sănătate Publică Buzău, care a precizat următoarele:
Ca urmare a solicitării dumneavoastră privind situația tinerilor inapți pentru executarea stagiului militar, vă aducem la cunoștință că (…) DSP Buzău a transmis tabelul nominal cu cetățenii români, bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar. Potrivit prevederilor Legii 446 din 2006 privind pregătirea populației pentru apărarea actualizată, datele se transmit centrelor militare până la data de 1 noiembrie.
În acest context, Sorin Muncaciu subliniază că este necesar ca prim-ministrul Marcel Ciolacu să ofere clarificări: de ce se fac astfel de evaluări? Domnia a sa a reiterat că AUR este pentru pace, iar nu pentru angrenarea tinerilor români în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
„Ce concluzie tragem din această situație? Dorim să știm și să întrebăm Guvernul României care este motivul pentru pentru care acum inventariem populația activă din punct de vedere militar, a tinerilor între 18 și 35 de ani? Vrem să știm, există o situație iminentă, au de gând să târască România într-un război?
Noi avem un război la granițele României, dar nu vrem ca România să fie antrenată în acest război. Nu avem nevoie de bombardamente, nu avem nevoie ca tinerii noștri, așa cum s-a întâmplat în secolul XX, să moară pe câmpul de luptă. Suntem în secolul XXI, când pacea trebuie să primeze, nu amenințările de război și nu amenințările cu angrenarea României în război. De aceea, încă o dată, fac un apel la populația Buzăului și a țării, în general, să fie foarte vigilentă cu aceste tendințe ale Guvernului României de a inventaria situația militară a tinerilor bărbați între 18 și 35 de ani”, a declarat deputatul.