Gianina Șerban (AUR): Toți elevii care provin din familii monoparentale trebuie să primească burse sociale

2 min read

Deputata AUR Gianina Șerban semnalează Ministerului Educației faptul că toți elevii care provin din familii monoparentale trebuie să primească burse sociale, indiferent de venitul pe membru de familie, în contextul în care, pentru anul școlar 2024-2025, a fost modificată metodologia de acordare a acestui sprijin financiar.

Astfel, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit aprobări Metodologiei-cadru de acordare a burselor nr. 677/15.07.2024, art.10, lit. d, în anul școlar care urmează vor beneficia de bursă socială doar elevii „care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie”.

Totodată, în art. 10, lit. c, este comunicat faptul că, elevii cu unul sau ambii părinți decedați beneficiază de bursă socială „fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.

Deputata Gianina Șerban a atras atenția asupra faptului că familia monoparentală, indiferent că se întâmpla ca urmare a divorțului, a separării părinților sau a decesului unuia dintre părinți, trebuie tratată fără discriminare din punct de vedere economic și social. Aceasta a solicitat Ministerului Educației să identifice o modalitate de calcul ancorată în realitate și fără acțiuni discriminatorii față de copiii aflați în aceeași cauză – lipsa unui părinte.

Totodată, Gianina Șerban a solicitat răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este motivul pentru modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor sociale pentru anul școlar 2024-2025?
  2. Care sunt factorii cu privire la neconcordanţele existente între cele două Metodologii de acordare a burselor?
  3. Există posibilitatea să reveniți cu modificări privind Metodologia-cadru de acordare a burselor sociale pentru anul școlar următor?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.