Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță atrag atenția asupra stării deplorabile în care se află institutele de cercetare agricolă

2 min read

Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță atrag atenția asupra stării deplorabile în care se află institutele de cercetare agricolă, un exemplu relevant fiind institutul de cercetare de la Vidra. Cei doi parlamentari au adresat ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, o sesizare pe această temă și au cerut informații privind măsurile ce vor fi întreprinse pentru susținerea activității acestor instituții.

Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță trag un semnal de alarmă: institutele și stațiunile de cercetare agricolă în cadrul cărora ar trebui să se producă sămânța autohtonă sunt într-o stare dezastruoasă. Pentru a exemplifica, aceștia descriu starea în care se află astăzi institutul de cercetare de la Vidra:

„clădirea institutului stă să se prăbușească, aparatura cu care se lucrează are o vechime de peste 50 de ani, iar finanțarea primită nu ajunge nici măcar pentru plata salariilor personalului pe o perioadă de un an. Numărul angajaților a fost redus drastic de la 400, în anii ΄90, la doar 40, în anul 2024”, au precizat deputații.

Parlamentari au adăugat că investițiile lipsesc aproape în totalitate, excepție făcând doar câteva tractoare și utilaje, iar personalul își desfășoară activitatea în câteva încăperi deoarece cea mai mare parte a clădirii riscă să se prăbușească în orice moment. „Finanțările permit utilizarea unui număr de doar 10 hectare din 300 aflate în administrarea Institutului, iar apa pentru irigații poate fi folosită în cantități limitate. Serele care „au supraviețuit” sunt într-o stare dezolantă, necesitând reparații”, au mai spus aceștia.

Acestea sunt condițiile în care se desfășoară activitatea de cercetare agricolă, în contextul în care România importă cantități uriașe de fructe și legume. „Interesul pentru cercetarea agricolă și pentru producția românească este aproape nul”, constată cu amărăciune deputații.

Având în vedere cele expuse anterior, deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță solicită Ministerului Agriculturii să transmită răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri veți întreprinde pentru susținerea activității institutelor de cercetare agricolă ?
  2. Vor fi reabilitate și renovate clădirile institutelor de cercetare ? Când vor putea fi întreprinse măsurile necesare pentru reabilitare și renovare?
  3. Vor fi acordate finanțări suficiente pentru achiziționarea unei tehnologii moderne necesare activității de cercetare agricolă ?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.