Ilie Coleșa (AUR): România are unul dintre cele mai mari prețuri la energia electrică – cauze și soluții

2 min read

Deputatul AUR Ilie Coleșa atrage atenția asupra prețurilor ridicate la energia electrică din România, printre cele mai mari din Europa, și explică principalele cauze care duc la această situație. „Unul dintre motive este ponderea excesivă a pieței SPOT, care reprezintă 40% din totalul energiei tranzacționate. În plus, distrugerea centralelor pe cărbune și gaz, precum și întârzierile în construirea unor hidrocentrale și centrale nucleare, contribuie la acest deficit”, a explicat Coleșa. Deputatul subliniază că România se confruntă cu un deficit de putere instalată de cel puțin 1.000 MW, ceea ce agravează problema.

O altă cauză majoră este modul greșit de stabilire a prețurilor pe piața SPOT. Coleșa a explicat faptul că prețul final este determinat de cel mai mare tarif oferit de producători, ceea ce duce la costuri artificiale pentru consumatori. „Într-un sistem absurd, indiferent de prețul cerut de producători, cumpărătorii plătesc prețul maxim, nu cel real. Acest mecanism nu este nici liber, nici concurențial”, a subliniat el.

Pentru a rezolva această problemă, Ilie Coleșa propune o soluție concretă: stabilirea unui preț mediu ponderat pe piața SPOT, care să reflecte costurile reale ale producătorilor.

„Să luăm un caz ipotetic, în care avem cinci ofertanți, primul oferind o energie cu 10 bani per kWh, al doilea cu 20 de bani, al treilea cu 30 de bani, al patrulea preț cu 40 de banii, iar ultimul cu prețul de 1 leu și 50 de bani pentru fiecare kWh. În acest caz, prețul plătit de cumpărător pentru fiecare ofertant este prețul maxim de 1 leu și 50 de bani. Pentru fiecare kWh plătim prețul maxim, nu prețul cerut. Este absurd. Drept urmare, soluția cea mai simplă și rapidă este ca prețul stabilit de către OPCOM, Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale, adică să fie un preț mediu ponderat. Fiecare cumpărător, distribuitor de energie electrică, să plătească prin OPCOM acel preț mediu ponderat, iar în final fiecare producător de energie să primească prețul cerut, iar nu prețul maxim. Aceste operații pot fi supervizate de către ANRE – Agenția Națională de Reglementare a Energiei Electrice”, a explicat Coleșa.

În final, deputatul a precizat că aceste propuneri se regăsesc în amendamentele depuse la Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.