Scriitorul Goran Mrakici la PoveștiR3 despre Paranoia micilor diferențe: cu cât diferențele sunt mai mici sau deloc, cu atât avem tendința să le exagerăm
2 min readÎn episodul 6 de PoveștiR3, jurnalistul Mihai Șomănescu stă de vorbă scriitorul român de origine sârbă Goran Mrakici.
Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Goran Mrakici este un scriitor apreciat atât în Serbia cât și în România, fiind câștigătorul a numeroase premii. Pe lângă toate acestea, este și un mare suporter de fotbal, dar și director al Editurii Uniunii Sârbilor din România. Trăiește și muncește la Timișoara.
Cei doi au discutat despre viața unui sârb în România, despre istoria comună a celor două popoare, asemănări și deosebiri dintre români și sârbi. Nu a lipsit subiectul pandemiei, războaiele din fosta Iugoslavie, Ceaușescu, imaginea românilor în Serbia și problema delicată a românilor din Timoc.
Iată câteva extrase din cele spuse de Goran Mrakici în podcastul PoveștiR3, la care vă rugăm să nu uitați să vă abonați.
Asemănările dintre români și sârbi: o bună parte dintre noi avem origini comune, doar că unii s-au dezvoltat pe un palier lingvistic și unii pe altul
Simțul umorului și simțul autoironiei, care este foarte bine definit și la sârbi și la români
Ne leagă istoria, avem o istorie comună
Românii sunt un popor mai calm, mai împăciuitor, pe când sârbii, poate și din cauza istoriei lor, sunt mai războinici. Au preferat calea armelor, a rezistenței armate. Nu știu care dintre cele două este mai bună, se pare că soluția românească a salvat mai multe vieți. Pe termen lung s-a devenit cea mai bună, poate nu întotdeauna cea mai morală.
Sârbii au pierdut multe chestii din cauza orgoliului, sunt oameni mai înflăcărați.
Marea artă în politică este să îmbini diplomația cu lupta.
În Serbia măsurile au fost mai dure, uneori absurde și oamenii s-au revoltat. Acum situația e mai relaxată puțin.