Protejarea pomilor de îngheț cu apă. ”Înghețarea” forțată a ramurilor dă rezultate în livezi

3 min read
Protejarea pomilor de îngheț cu apă. ”Înghețarea” forțată a ramurilor dă rezultate în livezi

Roxana Dobre
– 8 aprilie 2021 10:57

Protejarea de îngheț a pomilor fructiferi cu ajutorul apei este o metodă testată în această perioadă de mulți pomicultori români. Tehnica ”ploii artificiale” pe temperaturi negative necesită pricepere și un moment perfect pentru aplicare în livadă.Pe grupurile de specialitate, gospodarii împărtășesc cu prietenii virtuali metodele pe care le folosesc și care au dat rezultate în anii trecuți și în acest an sunt repetate. O metodă amintită de mulți pomicultori, poate fi folosită atât pentru grădinile mici dar și la livezile intensive, este ”ploaie artificială”.Pomicultorul Ionescu Corneliu a împărtășit colegilor de pe Grupul de Facebook ”Totul despre pomii fructiferi” cum protejează pomii de temperaturile negative care sunt anunțate în aceste zile.”Încerc sa îi protejez de îngheț cu microaspersie, să vedem dacă funcționează. Mai sunt anunțate încă 2 nopți cu temperaturi negative!”, a transmis acesta.Metoda anti-îngheț cu apă, populară în rândul pomicultorilorPostarea pomicultorului Ionescu Claudiu a strâns rapid o serie de păreri ”pro” acestei metode iar majoritatea gospodarilor au opinat că au folosit în anii trecuți ”ploaia artificială” iar pomii au trecut cu bine peste episodul de îngheț.”Eu am udat cu furtunul un cireș doar pe jumătate, anul trecut, pe partea udată au scăpat toate florile, pe partea neudată jumătate”, a spus și Marian Iancu.”Protecția potriva înghețului pentru perioada cu temperaturi negative se bazează pe una dintre proprietățile excepționale ale apei, și anume că la zero grade Celsius, trecerea din stare lichida în stare de gheață are loc prin transferul unei importante cantități de energie, în ultima instanță de căldură. Protecția florilor se realizează prin faptul că dacă în jurul florilor exista o atmosferă bogata în apă lichidă, care se va depune ca gheață peste cea care învelește florile menținând temperatura în jurul de zero grade Celsius. Lipsa apei în vecinătatea gheții care se formează pe floare va lăsa temperaturile să coboare necontrolat. Aspersoarele asigură prezența continuă a apei în zona florilor, reduce posibilitatea ca temperatura să coboare sub minus 1,5 grade Celsius, limita la care majoritatea florilor sunt vulnerabile la îngheț. Extrapolând, la nivelul Terrei, pe acest fenomen sensibil al înghețului și dezghețului se datorează perpetuarea vieții în multe locuri”, a punctat și Constantin Duma, un alt pomicultor. ”La marile livezi se practică intens, personal cred că ați făcut bine”, a adăugat Petru Chivari.”Am făcut asta în Germania la cireși. În nopțile cu grade minus, aspersoarele mergeau în permanență, dar cu debit de apă mai mare. Nu cred că ar fi trebuit să se depună atâta gheața, cred ca trebuie pulverizat un debit mai mare de apă”, a sugerat alt pomicultor.

Cum protejăm pomii de înghețul târziu cu ajutorul apeiDe precizat că pentru această metodă este nevoie de aspersoare care să pulverizeze apa în atmosferă. Aceasta ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului, după ce urmăriți buletinul meteo pentru zona unde aveți livada.Mai departe, stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri și muguri, devine un strat izolator,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.