Arta vorbeşte cu noi – o miniserie de dragul artei. Episoadele 1 – 12: De la Mona Lisa la Krishna ridicând Muntele Govardhan
3 min readDe dragul artei, vă propunem o incursiune în acest domeniu. Arta este apogeul pe care îl poate atinge omul într-o activitate a sa. Nu există o definiție fixă sau una care să curpindă toate sensurile.
Cu multă vreme în urmă, se făcea o departajare între arte majore și arte minore. De exemplu, arhitectura stătea în vârful piramidei valorice, pe când moda, țesăturile sau ceramica erau la baza ei. Același clasament se făcea și între creatori. Din fericire, acest clasament nu mai este de actualitate. Le considerăm pe toate la fel de valoroase, iar muzeele le colecționează cu multă grijă, le conservă și le arată publicului pentru educare, inspirație sau simplă relaxare. Arta, nouă sau veche, spune povești despre oameni. Relatează despre obiceiuri, preferințe, culoare locală. Aproape niciodată nu se află în afara unui context precis.
În această introducere, grupată în episoade săptămânale, ne vom concentra atenția asupra picturii. Ea face parte din grupul artelor vizuale (adică se desfășoară în mediul vizual) și este, după părerea noastră, magică. Gândiți-vă cum, într-un plan bidimensional (având lățime și lungime, adică coală, planșă, pânză, carton, lemn, zid etc.), se nasc mici lumi cu povești proprii și personaje cât se poate de reale. Vrem să vă arătăm, prin conversații, în câte colțuri se poate duce o pictură și câte informații poate oferi indirect.
În afară de tehnici de lucru proprii picturii, această formă artistică poate oferi informații istorice, geografice, culturale, matematice etc. Cu greu am putea pune un punct în această enumerare. Depinde doar de voi unde vreți să vă opriți. Și nu uitați – cu cât găsim mai multe informații într-o singură lucrare, îi dăm, practic, mai multe înțelesuri, iar ea devine și mai valoroasă.
La rândul ei, arta poate fi plasată sub umbrela protectoare a patrimoniului. Poți să-ți dai singur seama de aceste legături prin parcurgerea Ghidului meu de Patrimoniu.
Vă dorim incursiune plăcută!
*
Mona Lisa, Leonardo da Vinci
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 1 – Mona Lisa – Camille
Meninele, Diego Velázquez
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 2 – Margarita – Francesca
Muntele Sainte Victoire cu pin mare, Paul Cezanne
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 3 – Zefir – Iannis
Marele val de la Kanagawa, Katsushika Hokusai
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 4 – Urashima – Olga
Rondul de noapte, Rembrandt
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 5 – Frans – Barbu
Stropi mai mari, David Hockney
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 6 – Graham – Martin
Floarea soarelui, Vincent van Gogh
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 7 – John – Theodore
Vila Misterelor, frescă, Pompei, Italia
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 8 – Matteo – Julia
[Fără titlu] Autoportret cu colier de spini și pasăre colibri, Frida Kahlo
Descărcaţi şi lucraţi cu elevii EpDisodul 9 – Frida – Iris
Très Riches Heures du Duc de Berry,