Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
2 min read Măști de bumbac pentru copii
Încă de anul trecut, specialiștii au vorbit despre folosirea măștilor de protecție, inclusiv pentru copii, care să fie realizate din material textil, având mai multe straturi (cu cel puțin două). De exemplu, într-un studiu s-a arătat că astfel de măști, dacă sunt purtate corect, (să acopere perfect nasul, gura, bărbia, să fie cât mai bine fixate pe față) pot asigura protecție întrucât țin la distanță particulele de salivă nedorite.
Un alt studiu a comparat diverse materiale (bumbac, mătase, șifon, flanel) în ceea ce privește capacitatea acestora de a filtra particulele fine. În urma testelor efectuate, s-a constatat că cea mai eficientă filtrare se poate realiza dacă se vor combina materialele menționate cu bumbacul (filtrarea eficientă se va realiza inclusiv în ceea ce privește particulele cu densitate mare).
Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au venit cu următoarele mențiuni în ceea ce privește purtarea măștii de protecție de către copii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus:
Copiii care nu au probleme de sănătate pot purta măști de protecție confecționate din material textil, în condițiile în care vor fi protejați în cazul în care ar veni în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2. În același timp, dacă ei înșiși sunt infectați, se va evita ca virusul să se transmită celor din jur
Adulții trebuie să se asigure că micuții poartă măști de protecție din material textil de calitate și că aceasta se fixează perfect pe față (acoperă nasul, gura și bărbia)
Adulții care nu au probleme de sănătate, care au sub vârsta de 60 de ani și care lucrează cu copiii (inclusiv în școli) pot purta și măști de protecție din material textil, cu condiția să se asigure că în spațiul respectiv se menține distanța de siguranță de cel puțin 1 m și că se respectă regulile de igienă
Medicul Alexandru Rafila,