Mesajele Patriarhului Daniel și al ÎPS Teodosie la 50 de ani de la descoperirea moaștelor Sfinților de la Niculițel
2 min readCu prilejul manifestărilor organizate la aniversarea a 50 de ani de la descoperirea moaștelor Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Patriarhul României a trimis un mesaj, pe care îl redăm după cum urmează:
„Fii credincios până la moarte
și îți voi da cununa vieții” (Apocalipsa 2, 10)
Hristos a înviat!
Cu aleasă bucurie duhovnicească, în lumina praznicului Învierii Domnului, întreaga Ortodoxie Românească, din țară și din afara granițelor, dar în mod deosebit Episcopia Tulcii, întâmpină anul acesta sărbătoarea Sfinților Mucenici Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos, deveniți de multă vreme ocrotitorii Dobrogei, iar din anul 2008 și ocrotitori ai tinerei eparhii a Deltei Dunării.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Anul acesta, 2021, aniversăm 50 de ani de la providențiala descoperire a acestor sfinți în vatra satului Niculițel, în vara anului 1971, în urma unor ploi torențiale care au spălat pământul înroșit cândva de sângele martirilor.
Sfinții martiri Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos au fost decapitați la Noviodunum (Isaccea-Niculițel, județul Tulcea), la data de 4 iunie a unui an incert, fie în timpul persecuțiilor anticreștine declanșate din ordinul împăratului Dioclețian, între anii 303-304, fie în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Liciniu, între anii 319-324, fie în timpul persecuțiilor împăratului Iulian Apostatul (361-363). În acest sens, Martirologiul siriac menționează data de 4 iunie ca zi de pomenire pentru Sfântul Mucenic Filippos, iar Martirologiul ieronimian îi menționează pe toți cei patru mucenici (Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos) ca fiind pomeniți la aceeași dată – 4 iunie[1].
Sfinții Mucenici Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos au fost îngropați în martirionul de la Niculițel, sub maiestuoasa bazilică înălțată peste mormântul lor, în a doua jumătate a secolului al IV-lea.