Cum să dezinfectezi beciul în care se țin fructele peste iarnă
3 min readagrointeligenta.ro
– 6 septembrie 2021 07:27
Dezinfectarea beciului înainte de depozitarea fructelor și legumelor peste iarnă. Toamna, înainte cu puțin timp de ultima recoltă, sunt foarte importante curățarea și dezinfectarea spațiului în care veți depozita fructele și legumele pentru a vă bucura de ele și în sezonul rece.
Dezinfectarea beciului – de ce este importantă
De ce se strică fructele iarna
Cum alegem fructele pentru depozitare peste iarnă
Cum să dezinfectezi beciul
Dezinfectarea beciului unde se vor ține fructele peste iarnă trebuie făcută înainte de a se aduce în acel spațiu recolta. Se recomandă perioada dintre lunile iulie-septembrie pentru curățarea beciului și dezinfectarea acestuia.Dezinfectarea beciului – de ce este importantă
Dezinfectarea beciului este un proces ce trebuie parcurs înainte de a aduce în acel spațiu fructele ce vor fi păstrate peste iarnă. Cel mai frecvent, în beci se păstrează merele, cele care sunt bune toată iarna dacă sunt depozitate în stare proaspătă, atent alese să fie numai fructe sănătoase.Cum să dezinfectezi beciul corect și de ce este important acest lucru ține de păstrarea pe o perioadă cât mai lungă a fructelor. Într-un spațiu curat, recoltele au șanse mai mici să se altereze. Dacă beciul este corect dezinfectat, atunci nici sporii ciupercilor nu își mai găsesc loc!De ce se strică fructele iarna
De ce se strică fructele iarna
De ce se strică fructele iarna este o întrebare pe care și-o pun mulți gospodari care observă că unele mere se țin mai bine decât altele. Cauzele care duc la apariția fructelor stricate sunt multiple, cel mai frecvent fiind observate la început câteva mere putrezite, apoi mucegăite, iar ulterior mai multe fructe sunt afectate.Fructele din beci se strică din cauza unor ciuperci microscopice care pătrund în țesuturi, iar mucegaiul de la exterior sunt sporii fungilor.Merele care se țin în beci trebuie să fie culese la timp și sănătoase
Cum alegem fructele pentru depozitare peste iarnă
Fructele care vor fi depozitate peste iarnă trebuie să fie atent alese. Nu se vor depozita mere care sunt lovite sau prezintă urme de umezeală. Înainte de a fi aduse în beci, se recomandă ca fructele să fie bine uscate la exterior, la nivelul cojii, și să fie toate sănătoase.Bolile fructelor pot să nu fie mereu vizibile, iar ceea ce pare a fi un măr sănătos poate fi un măr purtător de germeni patogeni care se vor activa în momentul depozitării, când vor exista condiții optime pentru dezvoltarea fungilor. Din acest motiv, după depozitare, aceste fructe vor putrezi rapid.Fructele care se vor ține în beci ar trebui să fie recoltate la timp, în perioada optimă de recoltare. În așa fel ele nu vor fi nici prea tari, nici prea moi.Merele nu se depozitează niciodată în apropierea cartofilor, fiind recomandat chiar să nu fie în același spațiu sau aceeași cameră de depozitare.Cum dezinfectezi beciul în care se țin fructele peste iarnă
Cum să dezinfectezi beciul
Dezinfectarea beciului trebuie făcută corect pentru a preveni stricarea fructelor.