Dan Tanasă (AUR) despre construcția centralei nucleare SMR. Vom accepta să testăm în România ceva ce nu a fost testat nicăieri în lume?
2 min read„În spațiul public au apărut informații despre construcția unei centrale nucleare SMR în România într-un parteneriat cu Statele Unite ale Americii. Dan Tanasă, deputat AUR în Parlamentul României, a adresat o întrebare ministrului Energiei, Virgil Popescu, în care îi atrage atenția asupra acestei tehnologii revoluționare, vorbind de un prototip netestat.
Marți 2 noiembrie 2021, Casa Albă a dat un comunicat de presă prin care anunța că România va găzdui primele reactoare nucleare mici modulare (SMR) din Europa, de concepție și fabricație americană, în baza unui parteneriat pentru implementarea tehnologiei reactoarelor nucleare mici modulare în România. Acordul comercial va include o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește. Ulterior, Casa Albă revine cu un nou comunicat, în care este menționat: „Acordul comercial va include o centrală NuScale cu șase module, creând inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România”.
La momentul 2019, când a fost semnat memorandumul între compania de stat româneasă Nuclearelectrica și compania americană NuScale, Nuclearelectrica a comunicat celor îngrijorați de această implementare: “Nu se pune problema testării unui prototip în România! Testarea, licențierea și intrarea în exploatare comercială se vor realiza în SUA. Utilizarea și dezvoltarea acestei tehnologii în România necesită o perioadă de exploatare comercială în SUA și/sau în alte state interesate de tehnologia” însă în comunicatul Casei Albe se menționează „The United States and Romania will announce today plans to build a „first-of-a-kind” small modular reactor (SMR) plant in Romania in partnership with U.S. NuScale Power”, prin care se înțelege destul de clar că în România se va amplasa în premieră o astfel de unitate nucleară.
În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate.
Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.
Ne exprimam îngrijorarea ca aceste reactoare vor fi testate în România, în aceste condiții vă rog, stimate domnule ministru să răspundeți la următoarele:
- Când va fi construită și finisată centrala nucleară modulară SMR în România și câte module va avea?
- Reactoarele mici modulare vor intrara mai întâi în exploatare comercială și utilizare în SUA sau alte state, înainte de implementarea în România? Vom accepta să testăm în România ceva ce nu a fost testat nicăieri în lume?
- Câți bani publici va investi România în acest proiect?”, întreabă Dan Tanasă.