Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua
2 min read Studiu Salvați Copiii: Un copil din doi este lovit în familie
Din păcate, nu sunt deloc puțini părinții care consideră bătaia o formă de disciplinare a copilului. Chiar studiile în domeniu arată că bătaia influențează negativ dezvoltarea copilului, afectându-i personalitatea, demnitatea și identitatea, potrivit Autorității pentru Protecția Copiilor numai în primele 9 luni ale anului 2020 au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor.
În cel mai recent studiu realizat de organizația Salvați Copiii România privind abuzul împotriva minorilor, 28% dintre părinții români recunosc că încă își mai lovesc copiii. Dacă ne uităm la răspunsurile copiilor, procentul aproape că se dublează! 46% dintre micuți au recunoscut că sunt bătuți de mamă sau tată – deci o incidenţă mult mai mare a aplicării pedepselor fizice în familie în comparaţie cu cea recunoscută de părinţi. Când vine vorba de cum sunt loviți copiii, pe lângă palmă, părinții apelează la bat, nuia, curea sau lingură de lemn. În ceea ce privește lovirea cu mâna, un copil din 10 (10%) se confruntă cu această formă de abuz fizic des sau foarte des. Îngrijorătoare sunt pedepsele care presupun punerea în genunchi a copiilor (5%), arsurile provocate cu diverse obiecte (țigara, fierul de călcat sau apă clocotită) (1%) și internarea în spital că urmare a bătăii (1%).
94% dintre copii spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% spun că nu se simt niciodată în siguranță acasă. 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teamă pedepselor.
„Avem, în România, părinți care folosesc pedeapsa cu cureaua, avem copii care ar vrea altă familie, avem abuzul fizic sexual, dar și abuzul care se vede mai puțîn pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte și în suflet”, spune Gabriela Alexandru, președintele organizației Salvați Copiii România,