Educația financiară la copii
3 min readCopiii au emoții și dorințe greu de înfrânat când vine vorba de cumpărături. Își doresc acum, pe loc, iau decizii spontane când cheltuiesc bani pe ceva ce îi face fericiți – jucării, dulciuri, jocuri, nicidecum necesități.
Chiar dacă cel mic observă adulții din jurul lui și comportamentul lor legat de bani și decizii ce implică banii, acesta va ramane doar observator și nu va fi curios să știe mai multe, dacă adulții nu decid să-l implice în acest proces – plăți, priorități și, cel mai important, de unde vin banii.
Subiectul mult dezbătut în ultima vreme atât la nivel de familii, corporații, antreprenori, chiar și copii, este educația financiară. Educația financiară este strâns legată de bunăstarea financiară, ce cuprinde, printre altele, și starea de liniște și fericire. Bunăstarea financiară se poate traduce simplu în obiceiuri financiare sănătoase pentru noi și cei mici, deprinderi, strategii de economisire și adoptarea de metode eficiente, menite să ne facă viața mai ușoară.
Punerea într-un singur context a educației financiare și a copiilor poate suna a provocare greu de aplicat și acceptat chiar, în rândul unor părinți. Venim în ajutorul părinților cu câteva idei simple de pus în practică pentru primii pași în educația financiară la copii.
1. Educația financiară a părinților
Pasul cel mai important este educația financiară a părinților. Ne bucurăm în prezent de resurse bogate de învățare atât online, cât și cărți pe acest subiect. Există site-uri ce își propun să ofere informații gratuite despre planificare, cum se face un buget, educație și responsabilitate financiară, investiții și multe altele.
2. Părinții și puterea exemplului
Și părinții, la rândul lor, au învățat sau nu de la părinți câte ceva despre bani și administrarea acestora. Așadar, aceștia au fost primii “profesori” ai copiilor, oferindu-le lecții de economisire în fiecare zi. Însă, așa cum spuneam și mai sus, nu este suficient doar să fii un bun practicant al metodelor de economisire, ci să și implici copiii în deciziile ce țin de finanțe. Un exemplu: explică celui mic că aceeași jucărie poate avea diferite prețuri în mai multe magazine și că el, în calitate de cumpărător, poate alege cel mai mic preț.
3. Banii de buzunar
Banii de buzunar sunt o bucurie nemaivăzută pentru copii. Ne amintim cu toții cât de fericiți ne făceau câțiva lei. Destinația acestora era mereu necondiționată de părinți și atunci bucuria era și mai mare. Începând cu vârsta de 6 ani, banii de buzunar pot veni cu responsabilități pentru cel mic: puterea deciziei și valoarea banilor. Poziția de părinte îți oferă posibilitatea de a îndruma și a observa copilul în deciziile lui, chiar dacă banii sunt ai lui și i s-a oferit libertatea de decizie.
4. Ce ar fi lumea copiilor fără joacă?
Joaca face parte din educația copilului atât formală, cât și nonformală. Este o metodă eficientă, ușoară, fără reguli stricte, prin care copilul asimilează involuntar informații, structuri, limbi străine, noi termeni, formule, cântece etc. Se poate aplica cu succes și în educația financiară.