O boală veche afectează din nou bebelușii! În ultimii ani cazurile au crescut cu 235%
2 min read„Ratele de sifilis [primar și secundar] au crescut cu 24% în rândul femeilor de vârstă reproductivă, din 2019 până în 2020, ceea ce a dus la creșterea sifilisului congenital”, se arată în raport. „În 2020, au existat 2.148 de cazuri de sifilis congenital, o creștere de 15% din 2019”.
Vestea bună este că atât sifilisul, cât și sifilisul congenital, sunt infecții bacteriene simple, care pot fi prevenite și ușor de tratat cu antibiotice. Vestea foarte proastă este că, dacă sifilisul nu este descoperit și tratat la timp, poate avea consecințe extrem de grave pentru sănătate și poate provoca inclusiv decesul.
Ce este sifilisul și cum se transmite
Sifilisul se transmite prin contactul de la piele la piele cu răni infectate, cel mai frecvent prin contact sexual. Sifilisul congenital apare atunci când o femeie cu sifilis transmite infecția copilului ei în timpul sarcinii.
Citește și: Sifilisul si sarcina
Unii copii care fac sifilis în uter se nasc morți sau mor la scurt timp după naștere. Cei care supraviețuiesc se pot confrunta cu o viață plină de complicații, care pot include leziuni osoase, leziuni ale organelor, leziuni nervoase, probleme de vedere și de auz, precum și probleme de sănătate mintală. Mamele care trăiesc cu sifilis netratat au, de asemenea, un prognostic sumbru care include aceleași probleme de sănătate fizică și mintală – și care poate duce la deces.
CDC a scris, în raport, că sifilisul congenital este cel mai probabil să apară atunci când mamele nu beneficiază de îngrijire prenatală și nu sunt testate pentru sifilis, ceea ce se poate întâmpla atunci când intervin consumul și dependența de droguri.
„În cazul femeilor, observăm creșteri ale procentului de cazuri care raportează comportamente ce le expun la un risc crescut de sifilis, cum ar fi consumul de droguri injectabile,