Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației
2 min readNoul proiect de lege, care se află în dezbatere publică, schimbă sistemul de acordare a burselor pentru elevi. Valoarea minimă a acestora nu va mai fi stabilită anual, prin hotărâre de Guvern, așa cum se întâmplă acum, ci de Legea educației. De asemenea, bursele nu vor mai veni de la Ministerul de Finanţe către consiliile locale şi primării, ci de la bugetul de stat către Ministerul Educaţiei, urmând ca acesta să le distribuie direct unităților de învătământ.
Cuantumul minim al burselor
Vor exista patru tipuri de burse (Bursele de excelență olimpică I și II, bursa de excelență olimpică II/națională, bursă de performanță școlară, bursă profesională și bursă socială pentru elevii cu situații sociale vulnerabile), iar cuantumul lor minim este definit după cum urmează:
1.000 lei/lună – bursa de excelență olimpică I/internațională
Bursa de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale. Acestea se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România. De bursele de excelență olimpică I vor putea beneficia și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat.
Citește și: Ministerul Educației a schimbat media de la care se acordă bursele de merit! Ce elevi se mai încadrează pentru banii de la stat
700 lei/lună – bursa de excelență olimpică II/națională
Bursa de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale. Acestea se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Excepție vor face elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.