„Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine
2 min read Nu costă mult și se poate procura cu ușurință
Unul dintre principalele motive pentru care mamele din România își încurajează copiii să mănânce pâine este acesta: nu este un aliment costisitor. Astfel, majoritatea sortimentelor de pâine de pe piață au un preț mai accesibil decât alimente precum fructele și legumele, produsele lactate, carnea sau peștele.
De asemenea, poți achiziționa pâine fără dificultate. Fie că este vorba despre supermarket/ hypermarket, fie că este vorba despre brutării sau despre magazinele mici din cartierul în care locuiești, o găsești fără probleme în oricare dintre acestea.
Ținând seama de aspectele menționate, nu este deloc surprinzător că românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din UE. Din informațiile furnizate de „Mediafax”, în ultimii 5 ani consumul mediu de pâine, pe cap de locuitor, a depășit, în țara noastră, 90 kg pe an. Spre exemplu, raportându-ne la anul 2020, luând în calcul datele puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, fabricarea pâinii a reprezentat cea mai semnificativă piață din industria alimentară.
Este cunoscută ca un aliment sățios
Întrucât țara noastră era un producător important de grâne, țăranii de la nordul Dunării au înlocuit mămăliga cu pâinea întrucât aceasta se păstra proaspătă pentru o perioadă mai lungă și era sățioasă. Spre exemplu, în secolele al XIV-lea și al XVI-lea, grânele românești erau foarte căutate de negustorii străini, în special de cei italieni.
În același timp, în condițiile în care munca era preponderent fizică acum sute de ani, oamenii aveau nevoie de forță pentru a rezista efortului. Din acest motiv, nu este de mirare că alegeau să mănânce pâine, o sursă consistentă de carbohidrați, vitali pentru asigurarea energiei.
Potrivit „revistadesanatate.ro”, pâinea dospită a apărut încă din Antichitate, în Egiptul Antic, de unde s-a răspândit în Grecia și după aceea a ajuns să fie cunoscută și în țara noastră.