Adrian Cătană (AUR) a solicitat Ministerului Sănătății clarificări privind introducerea taxei clawback

3 min read

Senatorul AUR Adrian Cătană a adresat Ministerului Sănătății mai multe întrebări cu privire la taxa clawback, în contextul în care producătorii de medicamente din România sunt nemulțumiți de această reglementare, care presupune plata a 25% din profit pentru medicamente inovative și 15% pentru genericele produse la noi în țară. Reprezentanții industriei au precizat că, din acest motiv, se rezumă la a produce medicamente generice.

Adrian Cătană a atras atenția că, fără sprijin din partea Guvernului, aceste companii nu pot produce medicamente inovative. Parlamentarul a solicitat ministrului Alexandru Rafila să transmită un punct de vedere referitor la această situație, în condițiile în care Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține că principala problemă este cadrul de reglementare prea ostil industriei.

Ca urmare a acestui demers, Ministerul Sănătății a transmis, cu mare întârziere, un punct de vedere referitor la introducerea taxei clawback. Potrivit instituției, această taxă este un instrument de control al cheltuielilor asupra sistemului de sănătate nu se întâlnește doar în România, ci este larg răspândit în cadrul statelor membre ale UE/SEE.

Principalul scopul al acestei reglementări este „de a asigura accesul neîntrerupt al populaţiei la medicamentele cu şi fără contribuţie personală acordate în ambulatoriu, în cadrul programelor naţionale de sănătate şi ţinând cont de necesitatea implementării unui sistem de contribuţie sustenabil pentru suplimentarea surselor de finanţare a sistemului public de sănătate, în vederea asigurării asistenţei medicale a populaţiei”.

De asemenea, legat de acest subiect, Ministerul Sănătății a transmis că derulează un proiect în vederea elaborării și implementării unei noi metodologii de aprobare a preţurilor la medicamente. În acest sens, Guvernului României din data de 30 mai 2024 a fost adoptat Memorandumul cu tema: „Gestionarea interinstituțională a inițiativelor europene în domeniul farmaceutic”.

Ministerul Sănătății a transmis că, potrivit Memorandumului, se stabilesc următoarele:

  • „industria farmaceutică se gestionează, în continuare, din punct de vedere al activităţii de reglementare specifică, supraveghere şi control în domeniul medicamentului de către Ministerul Sănătăţii;
  • încurajarea producţiei autohtone de medicamente, materii prime şi alte materiale (excipienţi, ambalaje) necesare în diferitele etape ale procesului de producţie, stimularea sectorului farmaceutic, creşterea competitivităţii sale din punct de vedere economic şi crearea unui cadru atractiv şi favorabil inovaţiei să fie gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
  • totodată, se propune constituirea, în colaborare de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a unui Grup de lucru inter-instituţional dedicat industriei farmaceutice, care să asigure formularea, de o manieră coordonată, a priorităţilor in raport cu acest domeniu şi a poziţionărilor României in negocierile şi demersurile relevante de la nivetul UE pe subiect”.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.