Senatorul Adrian Costea (AUR): PMB ar trebui să asigure o plasă de siguranță pentru oamenii fără adăpost
3 min readSenatorul AUR Adrian Costea se preocupă de soarta oamenilor fără adăpost de pe teritoriul municipiului București. Parlamentarul a afirmat că Primăriei Municipiului București ar trebui să asigure o plasă de siguranță pentru cei aflați în situații de vulnerabilitate. El a înaintat o sesizare către PMB și implicit către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și a cerut informații despre strategia instituției privind aceste persoane.
Mi-au fost aduse la cunoștință mai multe aspecte privind situația oamenilor străzii de pe teritoriul Municipiului București.
Conform acestora, situația oamenilor fără locuință, abandonați la periferia societății, s-a înrăutățit în timpul pandemiei cât și în perioada ulterioară. Activitatea cantinelor sociale a intrat într-o restrângere semnificativă, afectând siguranța alimentară a celor lipsiți de posibilități materiale. Se înregistrează carențe grave și în cazul centrelor de noapte pentru adăpostirea oamenilor străzii. Conform unor mărturii, la centrul din zona Pallady sunt trei toalete la 600 de oameni, informație ce necesită verificare și confirmare din partea autorităților responsabile. Acest centru devine extrem de aglomerat în timpul sezonului rece.
Există suspiciuni și zvonuri (de exemplu, Centrul Sfântul Andrei din Sectorul 4) că în centrele DGASPC există mai mulți angajați decât beneficiari reali ai serviciilor sociale. Cantinele sociale folosesc produse expirate din supermarket-uri, informație care necesită verificare și confirmare.
Abuzurile și umilința celor abandonați la periferia societății continuă cu acțiunile Poliției Locale, cea care îi amendează într-un mod excesiv. Cunosc un caz cu o persoană care are debite de aproximativ 100 000 de lei, fiindu-i îngrădită posibilitatea de a accesa un ajutor social, care i-ar asigura un venit la limita subzistenței. Și pentru că nu era de ajuns, oamenii străzii se gasesc în dificultate atunci când doresc să-și schimbe actele de identitate și să aibă acces la sistemul național de asigurări de sănătate. Din acest motiv, soarta acestora este pecetluită atunci când ajung, în stare gravă pe fondul unor afecțiuni specifice vieții de pe stradă, într-un spital din Capitală.
Ar trebui ca Bucureștiul, Capitală Europeană, să dea dovadă de mai multă solidaritate și să asigure o plasă de siguranță pentru cei aflați în situații de vulnerabilitate. În marile orașe europene, oamenii străzii provin din rândurile imigranților. La București, majoritatea sunt autohtoni. Prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:
- Dețineți o statistică privind numărul celor fără adăpost de raza municipiului București? Dacă da, solicit să o transmiteți.
- Există o preocupare reală a celor două instituții pentru reducerea acestui fenomen?
- Există strategii de reintegrare socială a celor care trăiesc pe străzi?
- Care este situația din prezent a cantinelor sociale și a adăposturilor de noapte? Există o preocupare pentru imbunătățirea celor existente? Se vor deschide noi cantine sociale și adăposturi de noapte?