Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
2 min read După ce au fost externați, 103 copilași s-au reîntors la familiile lor, 15 la familii/persoane, 2 au fost plasaţi la familia extinsă şi 134 la asistenţi maternali. Opt copii au fost încadraţi în centre de plasament, 2 în centre de primire în regim de urgenţă, iar alți 8 micuți se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA, publicate de G4Media.
Câți copii se află în grija statului român
Potrivit ANPDCA, 4.865 de minori sunt în grija statului român. Cei mai multi copii instituționalizați, respectiv 3.140, se află în Iași. Județul de pe locul doi cu cei mai mulți copii abandonați în primele șase luni ale anului precedent este Vaslui, cu 271 de minori. Din totalul de 4.022 de copii părăsiți în primele 6 luni ale anului 2022, doar 791 au fost adoptați, adică nici 20%. Prin urmare, numărul copiilor abandonați în 2022 este de 5 ori mai mare decât cel de adopții.
Abandonul copiilor este un fenomen dureros, care poate avea consecinte negative pe termen lung asupra dezvoltarii si sanatatii celor mici. Exista mai multe cauze care pot duce la abandonul copiilor, inclusiv probleme financiare, probleme de sanatate mintala, probleme conjugale, precum și lipsa serviciilor și a resurselor pentru a sprijini părinții care au copii cu dizabilități.
În Bulgaria, cercetările publicate pe site-ul Better Care Network, au arătat că majoritatea părinților nu doresc să își abandoneze copiii. Cu toate acestea, atunci când se confruntă cu sărăcia, boală sau excluziune socială, aceștia iau adesea această decizie, gândindu-se că acționează în interesul copilului. Cercetările realizate în România au constatat, de asemenea, că părinții își abandonează copiii la naștere din cauza presiunii exercitate de personalul din maternități.
Acest lucru se întâmplă adesea dacă mama nu are acte de identitate, ceea ce poate împiedica înregistrarea oficială a nașterii copilului.