Barna explică: Dacă am fi avut două tururi, USR ar fi obținut un scor mai bun la alegerile din 27 iunie

2 min read
Barna explică: Dacă am fi avut două tururi, USR ar fi obținut un scor mai bun la alegerile din 27 iunie

Distribuie acest articol!
Barna explică: Dacă alegerea primarilor s-ar fi făcut în două tururi, USR ar fi obținut un scor mai bun la alegerile din 27 iunie. Se pare că liderii USR PLUS au fost atât de convinși că vor avea succes la alegerile parțiale încât nu au făcut reformele cu care se lăuda.
Spre deosebire de ei, parlamentarii AUR au depus, în martie, la Parlament proiectul de lege prin care, pe viitor, primarii și președinții consiliilor județene vor fi aleși în două tururi de scrutin, nu unul singur. De altfel, Senatul a dezbătut astăzi, 28 iunie, această inițiativă, însă din pricina faptului că nu s-au întrunit numărul necesar de voturi (69) pentru adoptare sau respingerea, propunerea AUR va supusă votului într-o ședință de plen viitoare.
„E aceeași problemă pe care am avut-o și la alegerile locale generale. Faptul că nu există acest lucru de bun simț democratic – alegerea primarilor în două tururi – are ca efect rezultatul obținut ieri (duminică – n.r.). În foarte multe din locurile unde au fost alegeri am fost pe poziția a doua. Dacă am fi avut, așa cum e firesc și democratic, alegeri în două tururi, lucrurile ar fi stat cu siguranță altfel”, spune Dan Barna.
El precizează că va cere din nou în coaliție adoptarea legii care prevede alegeri în două tururi pentru primari.
„Este un demers pe care o să continuăm să-l susținem și sper ca această coaliție să-și respecte angajamentul din programul de guvernare și angajamentul din campania electorală ca România să aibă ocazia să-și aleagă următorii primarii din două tururi. Este unul dintre subiectele blocate la nivelul coaliției. Sper ca în această toamnă electorală din interiorul celor două partide să putem să inițiem această legislație și să obținem voturile necesare”, conchide Barna.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.