Bill Gates este „surprins” de teoriile conspirației care-l vizează
2 min readSursa foto: AP
Bill Gates s-a declarat surprins de nebunia teoriilor conspirației care-l vizează. Eu nu prea cred în mirarea dumnealui, care, dacă totuși e autentică și nu o postură afișată din interese de PR, atunci denotă o obtuzitate bizară. Dar eu înțeleg de aici două lucruri:
1. Bill Gates nu doar că este extrem de influent în ce înseamnă cooperarea dintre Big Tech și Big Pharma, instituții publice naționale și internaționale de sănătate, dar și foarte vizibil. În mod evident, această vizibilitate este căutată. Omul dă interviuri frecvent, se exprimă pe siteul său, participă la evenimente. Se implică public. Susține anumite politici sanitare, anumite tehnologii de intervenție, farmaceutice și non-farmaceutice. Or vizibilitatea și influența, pentru a nu deveni periculoase, mai ales când sunt de talie globală, trebuie însoțite de răspundere (accountability). Când te bagi în seamă și iei parte, fie și indirect, în procesul deciziilor publice și al administrării guvernamentale, și o mai faci și public și afișat, așteaptă-te la critici, suspiciuni, procese de intenție. Și asumă-ți, dacă ai conștiință de persoană dedicată treburilor publice. Se vede însă că Gates vrea să se bucure doar de partea leului, să aibă adică influență și vizibilitate, fără a da socoteală și fără a lua în seamă criticile, chiar și acuzele, fie ele și fanteziste, dar care provin din neliniștea pe care tocmai statutul de mare potentat a cărui influență nu poate fi îngrădită le stârnește. Politicile sanitare farmaceutice și non-farmaceutice vin cu un cost pentru decidenți și oamenii implicați și influenți. Costuri de imagine, uneori de statut, de venit.
Decidenții public răspund cu funcția, fie că sunt trași la răspundere prin vot, fie că pot fi destituiți de cine are puterea legitimă. Bill Gate vrea, însă, doar laurii. Doar profitul. Și, dacă la profitul concret se descurcă foarte bine,