Calendarul zilei 13 ianuarie: 15 ani de la inaugurarea primei stații permanente românești din Antarctica. A fost pierdută de statul român în 2015
2 min readAcum 15 ani (2006) se inaugura prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica – Staţia Law-Racoviţă, informează Rador. Aflată pe amplasamentul unei staţii construite în 1989 de Australia şi donată României, staţia se găseşte în regiunea „Prinţesa Elisabeta”, în dealurile Larsermann din Antarctica de Est.
Ea se afla în subordinea Fundaţiei Antarctice Române, aflată la rândul ei în subordinea Institutului Român de Cercetări Polare, ambele organisme private, conduse de exploratorul polar Teodor Negoiţă (1947-2011), primul român care a atins Polul Nord pe schiuri (21 aprilie 1995); în 2011 este schimbată denumirea staţiei în Law-Racoviţă-Negoiţă.
Stația nu era doar a românilor, fiind folosită împreună cu oameni de știință din Australia, ca urmare a unui memorandum între cele două țări.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Baza s-a aflat în administrarea României până în 2015, după acel moment fiind folosită doar de australieni, pentru că înțelegerea dintre cele două părți s-a prescris.
Din păcate, statul român nu a fost în stare să asigure bani pentru cercetările antarctice. Istoria bazei se leagă de numele exploratorului român Teodor Negoiță, cel care a atins Polul Nord în 1995.
El era reprezentantul României, unul foarte apreciat, în toate organismele Tratatului Antarctic – care reglementează relațiile dintre țări în ceea ce privește explorarea continentului înghețat.
„Când doctorul Negoiță a semnat memorandumul de înțelegere, s-a stabilit că baza australiană va purta și un nume românesc. Așa că s-a numit Law-Racoviță. Australienii au fost onorați ca, alături de numele exploratorului lor, care a condus Divizia Antarctică Australiană decenii la rând, să fie și numele primului biolog din lume care a studiat viața în Antarctica, românul Racoviță”, a explicat cercetătoarea Florica Topârceanu,