Calendarul zilei 27 ianuarie: 103 ani de la Lupta de la Spătărești. Grănicerii români au dezarmat și capturat o divizie rusească bolșevizată, ce voia să ocupe Fălticeniul
2 min readPe 27 ianuarie 1918 sau pe 14 ianuarie – după calendarul vechi, la Spătărești județul Suceava, a avut loc o bătălie mai puțin cunoscută.
În contextul revoluției ruse din octombrie/noiembrie 1917 și sub influența propagandei bolșevice din Rusia, unitățile militare țariste aflate pe teritoriul României s-au transformat în inamici pentru români și au început să se întoarcă în țara lor.
Noii lideri de la Petrograd urmăreau însă să folosească aceste trupe pentru bolșevizarea României, iar în ianuarie 1918, Guvernul bolşevic a rupt relaţiile diplomatice cu țara noastră.
Astfel, trupele Armatei a IV-a ruse, dislocate au încercat să facă joncţiunea pentru a merge asupra Iaşilor, capitala provizorie a României la acel moment. Eşecul acestui demers a făcut ca foarte multe unităţi militare să hoinărească pe drumurile Moldovei, intrând în conflict cu trupele române. Aşa s-a întâmplat la Galaţi, la Paşcani sau la Mihăileni.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
După lupta de la Paşcani, circa 10.000 de militari ai Corpului 2 rus s-au îndreptat spre Fălticeni, unde doreau să facă joncţiunea cu militarii Corpului 18 din Bucovina. Oraşul Fălticeni era un important nod de comunicaţii între Moldova şi Bucovina, de unde trupele ruseşti se puteau deplasa spre Suceava sau spre est, spre râurile Siret şi Prut. Pentru a preveni acest pericol, militarii Regimentelor 16 şi 56 Infanterie şi o companie de mitraliere a Regimentului 2 Grăniceri au fost dislocaţi în afara oraşului pentru a opri înaintarea ruşilor. Un total de 800 de militari români, conduşi de colonelul Dimitrie Rădulescu, trebuiau să împiedice ocuparea oraşului de către trupele ruseşti bolşevizate.
În ziua de 13/26 ianuarie 1918, militarii ruşi au pornit spre Fălticeni din direcţia localităţilor Cristeşti şi Drăguşeni. În acelaşi timp alte unităţi veneau din direcţia Baia spre Fălticeni.