Controale masive în toate supermarketurile din România! – Food & Retail
3 min readConform adoptării Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022, supermarketurile din România vor fi controlate de autorități în ceea ce privește calitatea și autenticitatea produselor lactate. Începând de astăzi – luni, 13 februarie, va avea loc o acțiune mixtă, în care vor colabora Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Scopul acțiunii este informarea operatorilor economici privind obligațiile introduse prin lege în legătură cu modul de comercializare a laptelui și a altor produse de acest gen.
Magazinele vor trebui să separe produsele lactate false de cele autentice foto observatornewsro
Magazinele din România au noi obligații privind comercializarea produselor lactate
Începând de astăzi – 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și a municipiului București, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, vor merge în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022.
Astfel, agențiilor economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorilor privind conținutul unor astfel de produse.
De asemenea, autoritățile vor verifica și modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.
La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.
Legea laptelui și a produselor lactate
Legea nr. 307/2022 a fost adoptată în toamna anului trecut, cu scopul de a proteja producătorii de produse lactate autentice, dar și consumatorii. Normele legale adoptate reglementează sectorul laptelui și produselor lactate a creat cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului.
„Atenție! Lapte și produse din lapte obligatoriu pe rafturi separate în magazine și supermarketuri. Legea Laptelui și a produselor lactate a fost adoptată cu unanimitate de voturi! Este o lege corectă și responsabilă, care va proteja cetățenii de marketingul înșelător și va transforma laptele produs în România într-un adevărat ”brand”, procesatorii primind recunoaștere și respect”, a anunțat, la vremea aceea, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților din Parlament, Florin Barbu.
Legea Laptelui prevede afișarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru a se reduce marketingul înșelător și concurența neloială.
„Stipulează că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spații de prezentare și de vânzare separate,