„Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” – întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

2 min read
„Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” – întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

Potrivit Școala9, simularea oficială a Evaluării Naționale va avea loc între 20 și 22 martie, însă inspectoratele școlare județene au posibilitatea de a organiza propriile simulări înainte de cea oficială.
În județul Bacău, probele au avut loc în 13, respectiv 14 februarie. 
 
Proba de Limba Română
La prima probă, elevii din Bacău au primit au primit două subiecte cu mai multe întrebări pornind de la două texte date. 
Primul text a fost un fragment din volumul de povestiri „Lampa cu căciulă” al lui Florin Lăzărescu, ce surprinde un dialog între un tânăr și bunica lui despre existența lui Dumnezeu. 
Al doilea fragment face parte dintr-un articol despre diferite specii de maimuțe.
Elevii au avut de răspuns la întrebări legate de înțelegerea textului.
Întrebarea controversată
La primul subiect, unul dintre exerciții sună așa: „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile? Motivează-ți răspunsul în 50-100 de cuvinte, valorificând textul 1 (fragmentul din „Lampa din căciulă”).
Întrebarea a creat multe dezbateri în mediul online. Lumea și-a exprimat nemulțumirea legată de tema controversată, dar și de modul în care a fost formulată, notează aceeași sursă.
„În județul Bacău, simularea la r̶e̶l̶i̶g̶i̶e̶ limba română a avut un subiect greșit – întrebarea de la punctul 8 fiind de fapt: Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să iei notă bună la Evaluarea Națională dacă nu înveți?”, a scris dexonline pe pagina sa de Facebook.
Comentariile la postare nu au întârziat să apară.
Unele persoane nu consideră că întrebarea deranjează, în timp ce alții, da.
„Eu sunt foarte bucuros că se abordează subiecte de genul acesta. Totuși, parcă fix în simulare n-ar fi ok. E o linie fină, trebuie ca și evaluatorul să fie obiectiv, să critice forma, nu fondul expunerii și să depuncteze în funcție de credințele proprii. 

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.