Cultura anulării: Mii de cărți, printre care „Tintin” și „Astérix”, arse în școli din Canada pentru că ilustrează primele popoare ca „leneșe, bețive, stupide”

2 min read
Cultura anulării: Mii de cărți, printre care „Tintin” și „Astérix”, arse în școli din Canada pentru că ilustrează primele popoare ca „leneșe, bețive, stupide”

Considerate „discriminatoare” și acuzate că „perpetuează stereotipuri”, mii de cărți, printre care „Tintin” și „Astérix”, au fost eliminate din biblioteci, iar unele au fost arse în 2019, într-o operațiune a cărei amplitudine a fost limitată de pandemie, scrie publicația La Libre Belgique, preluată de Rador și citată de Edupedu.
„Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Națiuni și un gest de deschidere față de celelalte comunități prezente în școala și societatea noastră.”, a declarat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului școlar, în presa canadiană.
Conform acesteia, cărțile pentru tineret prezintă primele popoare ca „leneșe, bețive, stupide…” sau dau „informații eronate”, „o prezentare negativă și o reprezentare greșită a autohtonilor în desene”. Alte lucrări sunt acuzate și de „acaparare culturală”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Că a venit momentul să regândim ce se predă privitor la istoria autohtonă e normal și sănătos, dar să arzi cărți mi se pare extrem de tulburător, amintește evenimente din istorie care nu-mi plac deloc.”, a precizat Normand Baillargeon, la Radio Canada.
În cadrul unei activități numite „purificare prin foc”, elevii coordonați de profesori ardeau cărțile ce nu mai conveneau politicii instituției de învățământ, „în scop educativ”. Cenușa a fost apoi folosită ca îngrășământ pentru a planta un copac, explică Consiliul școlar.
„Vom îngropa cenușa rasismului, discriminării și stereotipurilor în speranța că vom crește într-o țară inclusivă în care toți pot trăi în prosperitate și securitate.”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a școlii.

Dragi prieteni,
dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.