Dan Tanasă, întrebare pentru premierul Ciucă: Cine răspunde pentru pierderea înregistrată de fiecare român din pensia din pilonul II?
3 min readDeputatul AUR Dan Tanasă solicită premierului Ciucă să transmită o serie de clarificări privind scăderea economiilor pentru bătrânețe ale celor 8 milioane de români care plătesc cotizația pentru pensiile private – potrivit informațiilor, toate fondurile de pensii Pilon II, înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an din cauza scăderii valorii titlurilor de stat.
Decizia guvernului pe care îl conduceți de a retrage România din Banca Internațională de Investiții (BII) ar fi trebuit să aibă loc acum un an, dar ea a fost întârziată de incompetența unor responsabili din statul român, iar acum, din lipsă de curaj și responsabilitate dați vina pe războiul din Ucraina. De ce nu v-ați retras din aceste bănci atunci când trebuia? Consecința este deja vizibilă: sunt afectate fondurile de pensii private ale românilor.
În afară de Banca Internațională de Investiții, România se va retrage și din Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), potrivit deciziei guvernului. Impactul financiar suportat de guvern de la buget pentru retragerea din aceste două bănci se va ridica la peste 40 de milioane de euro, potrivit econmedia.ro. România va trebui să suporte și cheltuieli privind asistența tehnică și juridică pentru procesul de retragere din cele două bănci. Fondurile de pensii private din România au expunere majoră pe Banca Internațională de Investiții, aproximată de analiști la circa 270 de milioane de euro. Conform notei de fundamentare a proiectului de lege se specifică faptul că nu este clar ce impact va avea retragerea României din BII asupra investițiilor fondurilor de pensii private. Ministerul Finanțelor susține că pentru un calcul exact ar trebui contractat un auditor extern. Deci mai pierdem încă odată sume importante de bani de la bugetul de stat. Trebuie să vă amintim faptul că, din partea Ministerului Finanțelor există nenumărați experți din partea României cu funcții de conducere în cadrul BII (directoarea Direcției generale Relații Financiare Internaționale (DGRFI), director general adjunct în cadrul Departamentului de Trezorerie și Datorie Publică, șef al serviciului Managementul participațiilor externe și armonizare legislativă din cadrul DGRFI, fostul șef al Trezoreriei statului care avea ca atribuții problematica datoriei suverane, operațiunile trezoreriei, relația cu agențiile de rating și cu instituțiile financiare internaționale, dar și de activități legate de piața de capital). Toți acești experți numiți în conducerea BII nu au nici o responsabilitate față de pierderile suferite de statul român?
Cetățenii români care au fost obligați prin lege să cotizeze la aceste fonduri private de pensii au pierdut 1, 2 chiar 3 procente, proporțional cu expunerea fiecărui fond de pensii la BII, dar în sume reale este vorba despre mii de lei din portofoliul fiecărui deponent numai în ultima lună.
Stimate domnule Prim Ministru, în afara pierderilor suferite de fiecare român care are pensie privată, nu este exclus ca fondurile de pensii private să ceară o „despăgubire” din partea României „pentru că e o decizie politică a statului”. Considerați acceptabil din partea statului român să plătească o imensă despăgubire? Cum pot fi trași la răspundere experții numiți în conducerea BII sau cei din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară? Cine răspunde pentru pierderea înregistrată de fiecare român din pensia din pilonul II? Ce încredere mai avem în statul român, în Bursa de Valori Bucureşti având în vedere faptul că Banca Internațională de Investiții a împrumutat sume importante de pe piața românească, după o emisiune de obligaţiuni de 500 milioane lei. Ce se va întâmpla cu această sumă împrumutată, după ce România se va retrage din BII? Conform Proiectului de lege care prevede denunțarea acordului interguvernamental semnat la Moscova în 1970, se precizează că toate cheltuielile ocazionate de această retragere precum și cele privind asistența și juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor, „Acțiuni generale”. Aveți alocate aceste sume în bugetul de stat? Pentru creșterea pensiilor din pilonul I nu puteți asigura creșterea cu rata inflației care a ajuns la 14%, dar puteți plăti sume astronomice pe consultanța pentru retragerea din băncile rusești?