Dan Tanasă sesizează ministrului Economiei un caz de intimidare a angajaților ANPC
2 min readÎn cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor detașarea este folosită ca mijloc de intimidare a angajaților, avertizează Dan Tanasă. Deputatul AUR a sesizat ministrului Economiei, Florin Spătaru, un astfel de caz și a solicitat un punct de vedere.
Având în vedere faptul că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor funcționează în coordonarea Ministerului Economiei, doresc să vă aduc în atenție un caz de intimidare a anumitor angajați care au ocupat chiar funcții de conducere în această instituție.
Așadar, în cadrul ANPC se pot constata din păcate anumite măsuri administrative menite a intimida și hărțui anumiți angajați. Domnul Sorin Susanu, comisarul șef de la Protecția Consumatorului Brașov a trecut prin numeroase detașări consecutive, în cele mai variate regiuni ale țării. Astfel, dl. Susanu, după ce a fost detașat în Banat, apoi la Galați, Brăila, Constanța, acum a fost retrogradat și trimis pe un post de comisar șef adjunct la Dâmbovița. Acest lucru este considerat ilegal, după cum afirmă anumiți specialiști în Resurse Umane.
Cunoaștem faptul că Art. 45 din Codul Muncii prevede următoarele: „Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.”
Aceste mutări progresive și frecvente pot afectează grav cariera, activitatea profesională și, mai ales, viața privată a angajatului. În contextul în care comisariatele duc lipsuri de natură economică în privința unor plăți, inclusiv la facturile de utilități sau asigurări la autoturismele de serviciu, este greu de explicat din ce motiv se consumă ample resurse financiare pentru implementarea acestor detașări.
Vă rog așadar, domnule Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este raționamentul și ce evaluare de oportunitate s-a realizat cu privire la detașările constante a dlui. Sorin Susanu?
- Dacă s-a realizat un calcul estimativ cu privire la costurile produse de către aceste deplasări, atât din punct de vedere financiar dar și logistic și uman?
- Din ce cauză sunt aplicate aceste măsuri disruptive pentru activitatea normală a unui angajat ANPC și nu s-a abordat altă metodă de rezolvare, în locul detașării?
- Considerați ca fiind eficiente și legale aceste detașări extrem de costisitoare ale dlui. Sorin Susanu pe distanțe lungi?